Холивудските студиа се очаква да запазят правото си да обучават модели с изкуствен интелект според условията в постигнатото предварително споразумение между представителите на филмовите компании и на американската Гилдия на сценаристите, предаде Ройтерс, като цитира в. "Уолстрийт джърнъл".

На практика това отваря вратите на заснемане на филми, чийто сценарий е дело на AI.

Според "Уолстрийт джърнъл" сценаристите също са постигнали важна победа в хода на преговорите, като са договорили гаранции, че ще получат компенсация за работата си, дори и ако студиата частично разчитат на изкуствен интелект.

Изданието се позовава на източници, запознати с документа, който слага край на продължилата почти пет месеца стачка на сценаристите. Официално не са оповестени подробности за сделката, освен че е за срок от три години, предава БТА.

Ръководителите на развлекателните компании не искат да се откажат от правото да обучават свои инструменти за изкуствен интелект. Те са на мнение, че технологичните платформи вече обучават собствени модели, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

От американската Гилдия на сценаристите и от Съюза на на филмовите и телевизионните продуценти не отговориха на запитване за коментар, отправено от Ройтерс.

Профсъюзът представлява около 11 500 филмови и телевизионни сценаристи. Ръководството одобри постигнатото споразумение. Членовете на гилдията също трябва да гласуват.

Стачката, която започна в началото на месец май, доведе до спиране на работата по голяма част от филмовите и телевизионните продукции, което струва милиарди на икономиката на щата Калифорния.

Холивудските актьори продължават да протестират. Исканията им са подобни на тези на сценаристите, включително за по-добро заплащане и условия на труд, както и за защита от използването на изкуствен интелект.