Индия ще изстреля хуманоидния робот "Вьомитра" (Vyommitra) в космоса. Експериментът ще е част от мисията "Гаганян" (Gaganyaan) и ще тества първия индийски космически кораб.

За разлика от другите космически нации Индия не иска да експериментира с животни в космоса. Заради това от ИСРО са създали "женски робот", който да провери всички животоподдържащи системи на борда на "Гаганян".

"Проектът "Гаганян" се забави поради пандемията. Сега планираме първата пробна мисия през първата или втората седмица на октомври. Връщането на астронавтите е толкова важно, колкото и изпращането им", казва Джитендра Сингх, министър на Съюза за наука и технологии. 

Космическият кораб е проектиран да превозва трима души, а бъдеща подобрена версия ще бъде оборудвана с възможности за среща и скачване в орбита. Планирано е капсулата да може да поддържа живота на индийските космонавти седмица в орбита.

"Гаганян"

Снимка: ISRO

"Гаганян" е с около един кубичен метър по-просторен от руския "Союз", но диаметърът му е с 1 метър повече.

Индийската ракета-носител LVM3, която ще изведе в орбита космическия кораб "Гаганян" с първия национален екипаж, вече е готова.

Ракетата LVM3 е модифицирана версия на GSLV III - най-мощната индийска ракета. Най-способният й вариант може да извежда 6 000 кг на ниска околоземна орбита и 2 500 на геостационарна.

Ракетата LVM3

Снимка: Indian Space Research Organisation (ISRO)

Тя работи с комбинация от горива, като страничните бустери са с токсичния асиметричен диметилхидразин, първата степен е твърдогоривна, втората отново е с диметилхидразин, а третата с течен кислород и водород. Един старт струва около 47 милиона долара.

Индийската космическа програма е една от най-евтините в света, но вече има впечатляващ резултат - сателит около Марс и няколко мисии до Луната. Цената им е по-малка от тази на холивудските блокбастъри.

С придобиването на пилотирани възможности Индия ще се присъедини към най-елитния космически клуб, съставен от САЩ, Русия и Китай.