Индия успешно реализира първата си космическа мисия за 2022 г. с изстрелването на спътник и два малки апарата, съобщи в Тутър местната организация за космически изследвания, цитирана от електронното издание Индиън експрес.

"Индийската ракета-носител "РSLV-C52" изведе спътника за наблюдение на Земята "EOS-04" в... орбита на височина от 529 км", се казва в съобщението. Изстрелването е осъществено от стартовата площадка на космическия център на остров Шрихарикота.

Радиолокационният спътник "EOS-04" с тегло 1710 кг е проектиран да доставя висококачествени изображения на земната повърхност при всякакви метеорологични условия. Той ще се използва в сфери като селско и горско стопанство, хидрология, картографиране на наводнения и други.

Заедно с него бяха изведени в орбита и още два малки апарата. "Инспайърсат-1" (Inspiresat-1) е разработен от студенти от Индийския институт за космически науки и технологии в сътрудничество с университета в американския щат Колорадо и специалисти от Сингапур и Тайван. Задачата му е да изследва динамиката на йоносферата и процеси в слънчевата корона.

Апаратът "INS-2TD" ще бъде използван за тестване на технологии за спътник, съвместно разработван от Индия и Бутан. Той е оборудван с термовизионна камера за оценка на температурата на земната повърхност.