Ако до преди няколко десетки години никой не е можел да си представи лудото препускане на света в посока постигане на високотехнологично настояще, то днес съзнанието ни е отворено за всички изненади, които ни готвят иновациите. Те променят възприятията ни и често ни карат да осъзнаем, че дейности, емоции и преживявания, които преди сме възприемали като константа, днес са на следващо ниво благодарение на иновативните технологии. Eстествен или изкуствен интелект?

Снимка: iStock by Getty Images

Представяли ли сте си, че ще се любувате на изкуство, създадено от изкуствен интелект? Противоречивият въпрос, който разбунва и разделя арт света обаче идва като доказателство, че щом има разговор - има и дълбока причина за него. През пролетта на тази година в Амстердам отвори Dead End AI Gallery - първата галерия, която излага произведения на изкуството, създадени с помощта на изкуствен интелект. Сред потенциалните ползи, изтъквани от артистите, които вярват, че изкуството, дело на изкуствения интелект, си заслужава да се показва в музеи и галерии, е предимството му да ангажира нови публики.

Правейки изкуството по-достъпно, изкуственият интелект позволява на кураторите да създават произведения, които са подходящи за съвременната фрагментирана публика. Ако вече ви стана интересно, то задължително се запознайте с творчеството на Рафик Анадол, който с креативността си твори симбиоза между света на изкуството, какъвто го познаваме от хилядолетия, и технологичния хоризонт. За какво би мечтала и сънувала една машина, ако види колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк? Това пита Рафик с инсталацията си в МоМА на име Unsupervised. Той използва изкуствен интелект, за да интерпретира и трансформира повече от 200 години изкуство, намерило своя дом в иконичния музей. Мащабната инсталация впечатлява с непрекъснатото генериране на нови форми в реално време. Някъде по средата между творчество, модерно изкуство и медитация, неговата работа е своеобразен научен труд върху концепцията за бъдещето на арт формите, технологиите и начина, по който ще възприемате творенията и ще събуждате емоциите и сетивата ни.

Див купон или тихо парти?

Снимка: iStock by Getty Images

В света на музиката технологиите също създават тенденции, които преди време щяха да звучат нелогично. Една от тях е тази на "тихите партита". Звучи като оксиморон, но феновете на този тренд се увеличават. Историята му започва от японската научно-фантастична история Astroboy, в която главният герой отива на парти, на което всички носят слушалки. През 90-те години на миналия век, екоактивисти използват слушалки за големи партита на открито, за да се сведат до минимум шумовото замърсяване и безпокойството на обитателите на дивата природа.

Популярният фестивал Glastonbury още през 1994-а намира тихите партита за супер начин да се справят с ограниченията за вдигане на шум, които се опитват да им наложат. През 2011-а пък терминът Silent Disco бива вкаран в оксфордския речник. И така го днес... когато напрегнатото и забързано ежедневие и нуждата ясно да усещаме границите на лично ни пространство в различни социални ситуации правят "тихите партита" с високотехнологични слушалки абсолютен хит. Компаниите и клубовете, които ги организират, споделят, че това е уникален начин да събереш хора с различни музикални предпочитания на едно и също място, като им дадеш свободата, когато поискат, да общуват в спокойна среда без шум. Цигарен дим или тютюн без дим

Технологиите са и причина днес да бъдат пренаписани представите ни дори за греховните ни навици, свързани с начина на живот. Нови форми при храненето, алкохола или, дори, тютюна - без глутен, без захар, без етилов алкохол и без дим са вече сред най-търсените варианти за по-високо качество на живот, но със запазване на удоволствието. Само малко повече от десетилетие назад във времето идеята, че цигарите може да изчезнат, бе немислима. Днес обаче, големите играчи в тютюневата индустрия непоколебимо иновират сектора и влагат милиарди в бездимни форми на тютюна. Всеки любител на тютюна днес вече може успешно да откаже цигарите, като ги замени с високотехнологични устройства, които по своята същност са бездимни форми на употреба на тютюн и които са с по-ниско образуване на вредни вещества. Такива високотехноогични устройства се предлагат вече от всички големи тютюневи компании, но с различни марки - IQOS, GLO, PULZE, PLOOM. Всяко от тях има специфични технологични параметри, но те всички нагряват тютюн и предоставят тютюнева пара, а не дим, и с тях се намалят вредните вещества.

Завръщане към дома или влизане в домашен VR

Снимка: iStock by Getty Images

Пространството на дома винаги е свързвано с усещането за константа и сигурност. Да си представим, че влизаме в друг свят от удобството на дивана ни, обаче допреди 2010 година е звучало немислимо. Тогава американският тийнейджър Палмър Луки създава първия прототип на VR сет. Две години по-късно той стартира кампания за групово финансиране в Kickstarte с желание да събере $250 000, за да я комерсиализира идеята си. Събира обаче $2,4 милиона, а с тях и интересът на технологичната индустрия към всеобхватното комерсиализиране на виртуалната реалност. Днес сетовете за виртуална реалност са по-скоро ценово достъпни за всички онези, които искат да влязат в различни светове от пространството на своя дом чрез различни конзоли за игри, например. VR сетовете навлизат и в света на интериорния дизайн като иноваторите в сектора използват технологичния прогрес в тази посока, за да "потопят" и разходят клиентите си директно в дизайна, който разработват за тях. Сред най-добрите продукти на пазара от този тип се нареждат Meta Quest 3 и HTC Vive Pro 2 Headset на цени от 500 до 900 долара в Amazon. Какви ли още изненади ни готвят иновациите, кой ли ще е следващият ритуал, който ще променят, пространство, на което ще размият границите и бариера, която ще прескочат... Остава да видим със или без VR сет.