Напоследък много компании въведоха редица ограничения по отношение на събираната информация за местоположението на потребителите. Сред тях е и Apple, която вече предлага подобна опция в iOS. Изглежда обаче тя не функционира така, както бихте очаквали, и дори при изрична забрана такива данни все пак се събират, предава Mobile Bulgaria.

Откритието е дело на изследователя в сферата на сигурността Браян Кребс (KrebsOnSecurity), който дори е съобщил за него на Apple. Отговорът на компанията намеква, че някои системни услуги продължават да събират данни за местоположението, дори когато потребителя да е избрал опцията "никога" (Never) за даването на достъп до тази информация за всички приложения и услуги.

В случая се разглежда iPhone 11 Pro, който на определени интервали изисква информация за местоположението на устройството. Отговорът на Apple е в противоречие със собствената политика за личните данни, в която не се споменава за изключения при деактивиране на опцията за споделяне на данни за локацията.

Единственият начин да прекратите този процес е чрез цялостното изключване на "Location Services". По този начин обаче не можете да използвате приложението за навигация например. От отговора на Apple става ясно, че при някои системни услуги просто няма опция за изключване на достъпа до местоположението.