През 2019 г. Sony контролираше 53% от световния пазар на CMOS сензори за изображения за цифрови фотоапарати, но през миналата година делът ѝ спадна до 44%, а конкурентът Samsung Electronics зае второ място с 18,5% от пазара. За следващото поколение смартфони на Apple обаче Sony е успяла да разработи усъвършенстван сензор за изображения, който ще подобри качеството на снимките, направени срещу източник на светлина. Според Sony това поколение сензори ще ѝ позволи да засили пазарните си позиции.

Новинарската агенция Nikkei съобщи, че Sony има такива планове. Сензорите за изображения от следващо поколение ще започнат да се доставят през следващата година и ще бъдат на разположение не само на Apple, но и на други производители на смартфони. Сензорите от следващо поколение са способни да приемат повече светлина и да постигат оптимална експозиция при определени условия. Например портретната фотография ще даде добри резултати, дори ако човекът на снимката е обърнат с гръб към източник на ярка светлина.

Както се обяснява в източника, Sony е постигнала тази производителност на сензора за изображения, като е поставила фотодиодите и транзисторите в отделни слоеве на субстрата, увеличавайки плътността им. През май тази година Sony обяви плановете си да похарчи 6,46 млрд. щ. долара до април 2024 г., за да развие бизнеса си със сензори за изображения и да заеме 60% от основния пазар до 2025 година. Sony не изключва възможността конкурентната среда на пазара да се промени след няколко години.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО