Учените от DeepMind откриха друго приложение в реалния свят за техния софтуер за изкуствен интелект. Базираната в Лондон лаборатория за изкуствен интелект, която е собственост на Alphabet, обяви в сряда, че е обучила система за изкуствен интелект да контролира реактор за ядрен синтез.

Процесът на ядрен синтез освобождава огромни количества енергия и е рекламиран като потенциално неограничен източник на чиста енергия. Той все още трябва да бъдат преодолее редица технически предизвикателства. Токамак реакторите все още не са достатъчно ефективни.

Магнитите в тези токамаци се използват за "съдържане" на летлива водородна плазма, която е по-гореща от ядрото на слънцето. Управлението на магнитните намотки в момента изисква множество слоеве сложни системи за управление.

Мартин Ридмилър, ръководител на контролния екип в DeepMind и съавтор на статия, публикувана в списание Nature в сряда, каза пред CNBC, че това е "наистина сложен" проблем с контрола.

Заедно с швейцарския плазмен център EPFL в университет в Лозана, Швейцария, DeepMind заяви, че има система за подсилващо обучение на изкуствен интелект, който може да контролира магнитите и да променя напрежението им хиляди пъти в секунда.

Тя е дала много обещаващи резултати по време на тестове.

В DeepMind работят около 1000 души по целия свят, включително някои от водещите учени в областта на изкуствения интелект в света, които получават годишни заплати от над 1 милион долара.

Тези топ учени често имат докторски степени от Оксфорд, Кеймбридж, Станфорд и Масачузетския технологичен институт.

Освен да намират приложение на най-способния изкуствен интелект на планетата, те работят и по AI с обща интелигентност.