Тази година изкуственият интелект показа, че може да създава невероятни картини само по няколко думи. Нови алгоритъм могат да композират музика по въведени от потребителя данни.

Приложението Mubert AI за генериране на музика, което може да създаде правдоподобно звучаща поп-композиция. "Направихме по-лесно от всякога създателите на съдържание от всякакъв вид да лицензират персонализирана, високо-качествена, безплатна музика."

Новото поколение музикални генератори, като Mubert AI и Audio LM на Google, са по-различни. Причината е, че алгоритмите им се доближават много повече до творческия процес, а крайният резултат звучи като дело на хора. Двете платформи са пълни противоположности, що се отнася до метода им на действие.

Mubert AI генерира музика, която звучи като нещо, което бихте чули в асансьор. Техният AI е обучен на "над един милион музикални семпли", направени от "над 4000 създатели". За да създаде песен, потребителят избира жанр, настроение, а крайният резултат е фонова мелодия без лирика. Тя е идеална Reel или TikTok, а създателите на Mubert AI признават, че влогърите и инфлуенсърите са едни от основните им целеви групи клиенти.

Audio LM на Google е обучен с усъвършенствани текстови и вокални модели. Потребителят подава на Audio LM един или повече аудиоклипове - като например няколко ноти от партитура за пиано - и машината продължава оттам, откъдето потребителят е спрял. Може да се каже, че този изкуствен интелект е по-напреднал, но и по-труден за употреба от обикновения потребител.

Mubert AI зависи от съществуването на действителните музиканти, които могат да спечелят малко пари от създадените семпли за платформата. Проектът на Google обаче е автономен.