Армиите по цял свят започват да преориентират своите доктрини за водене на бой в градски условия при наличието на по-добра защита за своя персонал. Русия вече може да се похвали с две бронирани машини, които отговарят на новите изисквания - Т-14 "Армата" и БМПТ-72 "Терминатор-2". По всичко изглежда, че Израел ще е следващата страна, която ще има подобна машина за градски бой.

Израелските отбранителни сили се готвят да приемат на въоръжение нов тип оръжие, което ще бъде с висока степен на защита от експлозиви, ще може да се движи по тесните улици на Газа, ще е невидимо за радарите и ще е с много висока степен на автономност.

"Това не е танк, а нещо съвсем ново. Става дума за нова бойна платформа", заявява бригадния генерал Гай Хасон.

Бронираната машина "Кармел" ще е с хибридно задвижване, включващо и електромотор. Това може да помогне в случаите, когато срещу машината е изправен противник, въоръжен с ракети с топлинно насочване.

Вижте как ще изглежда бойната машина "Кармел" >> >> >>

Бронята ще е композитна и реактивна, а екипажът ще се намира в специално изолирана капсула, по подобие на Т-14 "Армата". Множество камери ще му осигуряват пълен поглед над бойното поле, а управлението ще е подобно на игрова конзола. На практика, Израел ще стане една от първите държави, имащи бойна машина с необитаем купол.

"Кармел" ще разполага с дрон, който да разузнае обстановката от въздуха. Друга новост е интеграцията на изкуствен интелект, който ще управлява различните системи на танка, помагайки значително на екипажа.

За сега Израел изпитва три различни прототипа на "Кармел" и няма яснота около въоръжението на машината. Много вероятно е обаче тя да заложи на комбинация от 30-милиметрово оръдие, картечници и антитанкови ракети.

Експертите смятат, че именно по подобен начин ще изглеждат танковете на бъдещето, тъй като по-едрите машини, като А1 Abrams или Leopard-2, имат по-лоши резултати в градски бой. Големите им габарити, високото топлинно излъчване и слаба защита към заровени под земята бомби ги прави лесна плячка за асиметричен противник.