Дмитрий Рогозин бе назначен за директор на Роскосмос през май 2018 година. Той успя да извърши административна трансформация, превръщайки космическата агенция в държавна корпорация. Това постижение обаче има малко реални последствия за космическата програма на страната.

Преди около две седмици президентът на Русия Владимир Путин уволни шефа на Роскосмос. Така приключи "ерата Рогозин" в Роскосмос, ето кои са нейните най-големи постижения:

Без нов космически кораб

През 2019 година Русия показа новия космически кораб "Федерация". Той се характеризира с модерен и просторен дизайн, места за 4 души и възможност да издържи 30 денонощия сам в Космоса. Композитни материали изграждат 80% от корпуса му.

Представеният макет на новия космически кораб

Снимка: Роскосмос

Преди 3 години Рогозин заяви, че корабът "Федерация" няма да се използва за полети до МКС, а ще се отправи директно към Луната и далечния космос. По-късно той промени думите си и каза, че "Федерация" все пак ще пътува до МКС.

Последната новина за космическия кораб е свързана с името му. То е сменено на "Орел", защото Рогозин настоявал за "нещо с по-мъжествено звучене".

Полет в космоса обаче няма. Според вътрешни източници на журналистите е бил демонстриран единствено концептуален макет.

Макар наземните тестове и разработките на "Орел" все пак да продължават, липсва официална информация за срок за осъществяване на първия безпилотен полет.

Според предишните планове на Роскосмос към 2022 г. апаратът вече трябваше да лети с екипаж на борда си.

Обвинение в корупция

През 2021 година гравитиращия до властта вестник "Московский Комсомолец" написа, че "Роскосмос се разлага отвътре". Руският журналист Дмитрий Попов публикува данни, че под управлението на Рогозин космическият сектор на страната едва успява да произвежда нови апарати, като изпитва трудности дори с направата на "доказаните съветски технологии".

Дмитрий Рогозин бе обект на голям медиен интерес

Снимка: Роскосмос

Оказва се, че космическата програма на страната не може дори да произвежда сама ракетното си гориво и зависи от Германия за вноса на някои химикали.

Изводът на статията е, че руската космическа програма се разпада, защото е изпълнена с корупция и липса на обучени и надеждни кадри. Голяма част от парите, изразходвани за заплати, отиват за високопоставени бюрократи, на които се плаща еквивалентът на стотици хиляди долари годишно.

Междувременно работниците, които всъщност създават ракети и произвеждат продуктите, са притиснати от кратки срокове и липса на средства.

Намаляващи приходи

Под ръководството на Рогозин Роскосмос загуби водещата си позиция в сектора на комерсиалните изстрелвания. Държавната корпорация не успя да се противопостави на SpaceX, която предлага по-мощни и евтини ракети.

Руснаци изведоха макет на Рогозин в космоса, за да обърнат внимание на застоя с космическата програма на страната

Снимка: ToSky

През 2019 година Роскосмос реализира 6,2 милиарда долара приходи. На втората година от управлението на Рогозин приходите вече са 4,5 милиарда долара, а за третата са - 1,9 милиарда долара.

Войната в Украйна сложи край на комерсиалните програми и резултатите за 2022 година ще са много по-лоши. Британската компания OneWeb вече заяви, че ще продължи изстрелването на своите интернет спътници с ракетите на SpaceX.

Морално остарели нови ракети

Липсата на нови технологии и бавната им разработка е една от причините, заради които Роскосмос започна да губи позициите си преди санкциите от 2022 година.

Космическата програма на Русия изостава значително с направата на ракети, чиято първа степен може да се използва повторно. Забавяне има и в направата на метанов ракетен двигател.

Ако всичко върви по план, Русия трябва да проведе първото изстрелване на ракета с възможност за многократна употреба 10 години след първото успешно кацане на Falcon 9 на SpaceX.

Руската ракета обаче ще има нужда от поне няколко години за да усъвършенства технологията. Според най-оптимистичните прогнози изоставането в този спектър ще стане 15-годишно.

Ракетата "Ангара" ще бъде новият "работен кон" на Роскосмос. Изстрелванията обаче няма да са евтини

Снимка: БТА/AP

Със закъснение от 20 години Роскосмос се сдоби и с ракета, в чиято основа са лесни за контрол двигатели, работещи на смес от течен водород и кислород. Новата "Ангара 5" наподобява доста на европейската "Ариана 5", която е пред пенсиониране.

Рогозин не носи цялата отговорност за този неуспех, защото ракетата Ангара се разработва преди идването му на поста. Проектът се сблъска с множество забавяния, а изпитанията на "Ангара 5" все още не са приключили.

На фона на тази информация Роскосмос е обречен на отпадане от пазара на комерсиални изстрелвания дори при пълната липса на санкции.

Липса на прогрес в лунната програма

През няколко години Русия обявяваше гръмките си планове за кацане на Луната до края на това десетилетие. Работата по новата свръх-тежка ракета "Енисей" забуксува още на ниво чертеж и избор на технологии. Липсата дори на макет означава, че едва ли поставените срокове за старт през 2028 година ще бъдат спазени.

За разлика от космическия кораб "Федерация", ракетата "Енисей" е дори без концептуална рисунка

Снимка: Роскосмос

"Американците са забравили как да стигнат до Луната", заяви Рогозин през 2019 година. Въпреки това свръх-тежката ракета SLS ще направи първия си полет в края на идния месец.

Санкциите и обвиненията в корупция накараха Кремъл да ореже бюджетът на лунната програма. Така през 2022 година Роскосмос официално обяви, че се отказва от плановете си за кацане на земния спътник.

Никакви самостоятелни мисии в далечния космос

Под управлението на Рогозинр Роскосмос не успя да осъществи нито една мисия извън близка околоземна орбита. Това накара агенцията да потърси партньорства с други страни.

Русия щеше да постори патформата за кацане на марсохода на ЕКА

Снимка: ESA

Роскосмос успя да подсигури общ проект с Европейската космическа агенция за мисия към Марс. Войната в Украйна обаче сложи точка на програмата.

През 2021 година Рогозин се похвали със сключено споразумение с Китай, според което двете страни заедно ще осъществяват мисии до Луната. Русия обаче няма да има водеща роля в проекта.

Провал в изстрелването на шпионски и военни сателити

Може би най-големият неуспех на Роскосмос е свързан с изстрелването на руски военни сателити.

Москва изпитва затруднения във войната с Украйна, защото не може да наблюдава ситуацията от космоса с висока резолюция. Така могат да минат около 5 дни, преди в щаба да знаят със сигурност дали дадена цел в тила е успешно поразена с ракетен удар.

За сравнение САЩ се хвалят с възможност да открият дали са имали успешно попадение в целта до 60 минути след осъществяването му.

Русия изпитва големи трудности в направата на модерни сателити за наблюдение

Снимка: Shutterstock

"На практика Русия вече е сляпа в орбита", казва космическия анализатор Барт Хендрикс.

Русия има само 23 разузнавателни сателита. За сравнение Китай има близо 90 подобни сателита, които обаче са с по-съвременна технология. САЩ притежават над 200 броя разузнавателни сателита.

Руските шпионски спътници "Персона" имат резолюция от 50 сантиметра на пиксел, докато американските им "колеги" "Кейхол" имат резолюция от 5 сантиметра на пиксел.

Москва обаче има само две бройки от "Персона", които се считат за едни от най-съвременни модели в арсенала й.

Под ръководството на Рогозин Роскосос се забави с разработването на ново поколение наблюдателни спътници.

От началото на войната с Украйна хакери успяха частично да саботират работата на глобалната позиционираща система ГЛОНАСС. Това издава цялостни проблеми в руския военно-космически сектор.

Изводите на експертите са, че Русия вече значително изостава от Китай, а не просто от САЩ. Това е причината от около месец официалната доктрина на Роскосмос да бъде насочена именно към извеждането на военни сателити.

Гръмки изявления и заяждане с Илон Мъск

Обществото ще запомни Дмитрий Рогозин най-вече с гръмките му изявления.

В социалните мрежи шефът на Роскосмос бе изключително активен и не пропускаше повод за заяждане с Илон Мъск.

"Американците нямат ракети, а само батути", "Те (американците) ще летят само на метлите си", "Илон Мъск иска да контролира мозъците на хората", това са само малка част от пиперливите изказвания на шефа на Роскосмос.

Рогозин не пропусна да коментира и страната ни.

"С какво е добра "Сармат"? Тя няма да иска съгласие за полет от страхливите българи...", написа шефът на Роскосмос относно затвореното въздушно пространство за полета на руския министър на външните работи Сергей Лавров.

"Ако бяха истински мъже, щяха си направят харакири и най-после да се успокоят. А те само мрънкат", написа Рогозин относно японците и исканията им относно Курилските острови.

Рогозин по-късно заяви, че е изпуснал нервите си заради провокациите на астронавта на НАСА

Снимка: Twitter

Шефът на Роскосмос дори влезе в словесен конфликт в Twitter с астронавта на НАСА Скот Кели.

"Разкарай се глупако! В противен случай смъртта на МКС ще лежи на съвестта ти", написа Рогозин, след което изтри своя туйт.

Преди броени дни Рогозин публикува снимка на сръбския военнопрестъпник Ратко Младич, осъден за геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военния конфликт в Югославия.

"Много се надявам, че ще успеят да го измъкнат от подземията на Хага, където години наред се опитват да го осъдят за чужди престъпления, вдъхновени от САЩ и техните помагачи", коментира Рогозин.

Планове за нова космическа станция и постижения

Въпреки противоречивата личност на Дмитрий Рогозин и спорните резултати на неговото управление, Роскосмос има и някои постижения в последните години.

На първо място Русия обяви, че ще създаде своя космическа станция. Това ще стане след като МКС излезе от употреба след 2024 година. Има всички изгледи държавната корпорация да се справи с тази задача.

Като успех може да се отчете и завършването на сблъскалия се с редица проблеми модул "Наука", който от 2021 година е най-новото разширение на МКС.

Русия все още е водеща сила в създаването на модулни космически конструкции

Снимка: Роскосмос

Роскосмос е близо и до завършването на сондата "Луна-25". Тя трябва да бъде изстреляна към земния спътник след по-малко от месец.

Стартиралата през 2019 година руско-германска космическа обсерватория "Спектр-РГ" доказа възможността на Русия да извършва ценни наблюдения на дълбокия космос.

Основната задача на мисията ще бъде разработване на основните технологии за меко кацане и провеждане на контактни изследвания на южния полюс на Луната.

Сондата тежи 1750 килограма, като научното оборудване на нея е 30 килограма.

Сключеното споразумение с Китай може да се тълкува и по положителен начин. На практика то изважда Русия от космическа изолация и може да спаси Роскосмос от пълен застой. Ако договорът бъде спазен, то Русия може да участва във важни мисии до земния спътник и евентуално да изпрати свои космонавти там.