През последните седмици Украйна успешно унищожи голям брой руски военни складове в Донбас. Това стана възможно, благодарение на системата HIMARS.

HIMARS е високомобилна ракетна установка, разположена на шасито на специален армейски камион и разработена през 90-те години в САЩ. Машината има две версии.

Вижте как изглежда HIMARS >> >> >>

Първата е въоръжена с шест 227-милиметрови ракети. Те се използват за масираното унищожение на площ с размер от квадратен километър. Максималният обсег е около 92 км, а минималният - 2 км. В някакво отношение тази версия е еквивалентна и на съветската система БМ-21 "Град", която залага на двойно по-малки ракети, но изстреляни в по-голям обем.

Втората версия на HIMARS е снабдена с тактическа ракета земя-земя ATACMS, която има боен радиус от 300 км. Ракетата е изключително ефективна при борба срещу танкови поделения и укрепени противникови позиции. В този си вариант системата HIMARS е еквивалентна на съветската ОТР-21 "Точка", с която разполага и България. Разликата е, че "Точка" има двойно по-малък обсег.

Фактът, че HIMARS е разположен на колесно шаси, позволява висока мобилност на системата, като в пълно бойно снаряжение тя може да се движи със скорост от 85 км/ч по пътя. Самият камион е със задвижване 6х6, което дава и офроуд възможности на HIMARS.

Цената на 1 бройка от системата е около 5 милиона долара.

С 8 американски HIMAR и още 4 очаквани до края на юли, Украйна смята да създаде големи главоболия за Русия. Само през последните 30 дни са били унищожени 14 големи руски склада за муниции, което затруднява и влошава снабдяването на руските части.

Целта, по думите на украински военен служител, е да се унищожат всички руски складови съоръжения на украинска земя, като се атакуват цели на около 10 километра зад вражеските линии.

Украйна все още не разполага с ракетите ATACMS за системата, но е отправила искане към Вашингтон.

Според списание Foreign Policy украинската страна иска 40 броя от HIMARS модифицирани за изстрелване на ATACMS, за да започнат контраофанзива и връщане на изгубените територии.

Във Вашингтон обаче се притесняват, че системата може да се ползва за унищожение на цели в Русия, което да ескалира войната.

Дори когато всички 12 броя HIMARS са в Украйна, и започнат масови атаки над руски цели през следващите седмици, то новите американски оръжия вероятно просто ще удължат войната, помагайки единствено за спирането и забавянето на руското настъпление.