Екипажът на китайската орбитална космическа станция приключи първото от няколкото планирани излизания в открития космос в рамките на шестмесечната си мисия, превръщайки подобни дейности в рутинни за тайконавтите на страната, предаде Асошиейтед прес.

От Китайската агенция за пилотирани космически полети (CMSA) съобщиха, че по време на седемчасовата си космическа разходка тайконавтите Фей Цзюнлун и Чжан Лу са изпълнили редица задачи извън лабораторния модул "Мънтян". Третият член на мисията "Шънчжоу-15", Дун Цинмин, е помагал от вътрешността на станцията.

Предвижда се тримата тайконавти да излязат още няколко пъти в открит космос по време на престоя си на орбиталното съоръжение.

Китай завърши космическата станция "Тянгун" през ноември с добавянето на третия и последен модул "Мънтян".

"Мънтян" се присъедини към "Вънтян" като втори лабораторен модул на станцията. И двата са свързани с основния модул "Тянхъ", където живее и работи екипажът.

Китай построи своя собствена станция, след като беше изключен от Международната космическа станция до голяма степен поради възраженията на САЩ срещу тесните връзки на китайските космически програми с Народната освободителна армия - военното крило на управляващата комунистическа партия.

Общото тегло на китайската орбитална станция е около 66 тона - малка част в сравнение с 465-тонната Международна космическа станция (МКС). "Тянгун" може да побере до шестима астронавти, но само трима ще се намират на борда й за всяка мисия.

Със срок на експлоатация от 10-15 години "Тянгун" може един ден да се окаже единствената все още работеща космическа станция, ако МКС се придържа към 30-годишния си план за експлоатация, който е до края на десетилетието.

През 2003 г. Китай стана едва третата страна освен бившия Съветски съюз и САЩ, изпратила астронавт в орбита със собствени ресурси. Първото за страната излизане в открития космос беше осъществено през септември 2008 г. Темпото на космическите разходки се увеличи след изстрелването на модула "Тянхъ" през 2021 г.

Китай бележи успехи и в непилотираните мисии. През 2019 г. страната осъществи първото в историята кацане на космически апарат на обратната страна на Луната. През 2020 г. Китай донесе проби от естествения спътник на Земята, а през следващата година приземи малък робот на Марс.

Страната обмисля и евентуална мисия с екипаж до Луната, въпреки че за нея няма посочени срокове.