Компаниите в Китай, използващи лицево разпознаване, ще трябва да получат съгласие или законово разрешение, преди да събират лична информация, гласи проектонаредба, публикувана днес в страната, която е на челните места в света по използване на подобни технологии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Китай е една от страните в света с най-много камери за наблюдение.

На цялата огромна китайска територия лицевото разпознаване се използва в съчетание с други най-ефективни модели, за да улесни задачата по поддържане на реда.

Използването на тази технология за лична идентификация е също все по-често срещано на някои частни обекти, по-специално на входа на жилищни сгради, търговски обекти или хотели. Плащанията чрез лицево разпознаване също нарастват.

Според проектонаредбата обаче лицевото разпознаване трябва да се използва само "когато е строго необходимо", а в останалите случаи трябва да се използват приоритетно други средства за проверка на самоличността.

Използването на тази технология за "обработването на информация, получена чрез лицево разпознаване, трябва да бъде предмет на индивидуално или писмено съгласие, в съответствие със закона", се добавя в текста.

"Никоя организация или лице не трябва да използва лицевото разпознаване за целите на анализиране на етническа принадлежност или религия ... освен, когато това се налага за поддържане на националната сигурност", се уточнява в проектонаредбата, отворена за обществено обсъждане до 7 септември.

Няколко китайски компании бяха включени в черния списък от американското министерство на финансите, което ги обвинява, че са разработили технологии специално за идентифициране на членове на уйгурската етническа група в Китай в контекста на репресиите в Синцзян-уйгурския автономен район.

Компанията "Сенстайм", която проектира приложения за разпознаване на лица и изображения, използвани по-специално за наблюдение на тълпи и проверка на самоличността, е едно от тях. Китай има много стартиращи компании в тази област.

На изложение през юни в Пекин редица компании представиха продукти, способни да идентифицират "нежелателно" поведение и да сканират лица от повече от 100 метра разстояние, посочва АФП.