Китайското правителство настоява за масово производство на хуманоидни роботи в най-бързи срокове.

Както съобщава South China Morning Post, Министерството на промишлеността и информационните технологии на страната (MIIT) издаде декрет от девет страници, призоваващ производствения сектор на страната да "създаде система за иновации на хуманоидни роботи, да направи пробиви в няколко ключови технологии и да гарантира, че безопасна и ефективна доставка на основни компоненти е възможна до 2025 г., а постигането на технологично лидерство - до 2027 г."

Министерството също така призова тези роботи да могат да се използват в "сурови" и опасни условия. Освен това те трябва да се захранват от напреднал изкуствен интелект.

Според анализаторите решението цели да се справи с предстоящия срив в популацията на Китай. Политиката за едно дете на семейство от края на миналия век скоро може да даде ефект - намалявайки до два пъти населението на азиатската страна. Негативният резултат от това би бил мащабен срив в производството и икономиката.

Въвеждането на хуманоидни роботи може да е опит да се спаси производителността и икономиката. Други обаче твърдят, че решението на Пекин е отговор на предприета от Пентагона инициатива за въвеждането на роботизирани войници.

Още през 2014 г. се появиха доклади, че американската армия обмисля да замени човешките войници с роботи през идните десетилетия, въпреки че почти 10-години по-късно планът все още е на теоретична фаза.

За разлика от американските си колеги, Китай призна в съвета, че за да достигне нивото на масово производство, което търсят, технологията на хуманоидните роботи трябва да бъде "значително подобрена", така че "да се формира безопасна и надеждна система за индустриална верига за доставки ще бъде изградена промишлена екология с международна конкурентоспособност."

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО