В редица азиатски медии се появи новината, че Китай изгражда най-големия в света масив от радиотелескопи, които ще се използват за изучаване на Слънцето. Daocheng (DSRT) ще помогне за разширяване на познанията за изхвърлянията на коронарна маса, които често съпътстват геомагнитните бури на Земята.

Съобщава се, че телескопът се изгражда на поле в провинция Съчуан в Югозападен Китай. Когато бъде завършено, съоръжението ще се състои от 313 антени с диаметър 6 м. всяка, които образуват кръг с диаметър 3,14 километра. Масивът от радиотелескопи ще се използва за изучаване на големите емисии на заредени частици от слънчевата корона, които могат да повредят електропреносната мрежа, телекомуникационните съоръжения, сателитите и др.

Отбелязва се, че този проект се изпълнява като част от по-голяма програма за изграждане на мрежа от наземни съоръжения за наблюдение на космически обекти, наречена "Китайски меридиан". Като част от програмата в Монголия се изгражда и спектрален радиохелиограф за наблюдение на Слънцето. Радиохелиографът ще се състои от 100 антени, разположени в спирала, и ще позволи използването на широк спектър от честоти за изследване на Слънцето.

Общо в рамките на програмата "Китайски меридиан" ще бъдат разположени около 300 инструмента за изследване на космоса на 31 станции в Китай. Проектът се ръководи от Националния център за космически науки на Китайската академия на науките и в него участват повече от 10 китайски институции и изследователски институти.