Роботите биха могли да увеличат силата на китайските полицейски патрули десетократно. Това установи висшата полицейска академия в страната в проучване, което има значение за това как правоприлагащите органи и технологиите могат да си сътрудничат в Китай, пише South China Morning Post.

Проучването e финансирано от китайското правителство. То установява, че една типична машина може да патрулира 80 км улици и да проверява над 200 заподозрени на ден - повече от 10 пъти повече от средното работно натоварване на полицай или жена в Китай.

Оценката се основава на полеви данни, събрани в Ханджоу. Там полицията е закупила патрулиращи роботи и се възползва максимално от тях.

Изследването се появява след по-ранно предупреждение за рисковете от роботизираната полиция. На първо място се посочва психологическата тенденция хората да приемат резултатите на машините за истина.

Сляпото преклонение пред технологиите и масовото роботизиране може да навреди на доверието в служителите на реда и да отчужди обществото от полицията, предупредиха учените.

Миналата година Китай стартира план за разполагане на роботизирани полицаи с изкуствен интелект в големите градове на страната до 2025 година. Точните данни обае остават засекретени, поради опасения за националната сигурност.

Новото проучване, ръководено от професор Ли Уеикин от Народния университет за обществена сигурност на Китай, установи, че масовото навлизане новите технологии са направили роботизираните полицаи възможни на практика.

Става въпрос за 5G, големи центрове за данни, изкуствен интелект и високо прецизно сателитно позициониране.

Китай има 1,8 милиона полицаи и средно повече от тях умира по време на работа всеки ден. Според екипа на Ли роботизирането на полицейската сила ще помогне за опазването на живота на служителите на реда.

"Робокопите" обаче няма да са въоръжени, а ще се ползват основно за патрули, следене и докладване на информацията.