Китайската компания Starpery Technology е създала собствен голям езиков модел (LLM) с изкуствен интелект. Той е в основана на техния първи секс робот, чийто продажби ще започнат съвсем скоро.

"Ние разработваме секс кукла от следващо поколение, която може да взаимодейства гласово и физически с потребителите, като прототипите се очакват до август тази година", каза изпълнителният директор Евън Лий в началото на този месец.

Най-големите предизвикателства пред секс робота са капацитета на батерията и изкуствените мускули.

За разлика от електрическите превозни средства, хуманоидните роботи нямат място за големи батерии. Това значи, че целия сегмент очаква енергийната плътност на батериите да се подобри.

Освен това, сегашните двигатели нямат гъвкавостта на човешките мускули, които могат да упражняват сила в широк диапазон и могат да бъдат както твърди, така и меки, прилягащи плътно към кожата. Този

"Новото поколение секс кукли, задвижвани от AI модели и оборудвани със сензори, могат да реагират както с движения, така и с реч, като значително подобряват потребителското изживяване, като се фокусират върху емоционалната връзка и разбирането, а не само върху основните способности за разговор", каза Лий.

Новото поколение секс кукли с AI могат да тежат до 40 кг, което е твърде тежко за двигателя и крие риск от падане или нараняване на потребителя.

"Затова в първия етап се съсредоточихме върху намаляването на теглото чрез подобрения в материалите и производствените процеси", каза Лий. До юли 2023 г. тяхната висока 172 см кукла тежеше само 29 кг.

"Тук обществото е консервативно и има всеобщо нежелание да се обсъждат подобни теми. Въпреки това, Китай е най-големият пазар за секс кукли, надминавайки общите продажби в САЩ, Япония и Германия", споделя Лий.

"Хората в индустрията знаят, че Китай има огромен пазар, като покупателната способност в големите градове надминава много европейски страни. Пазарът също е отворен в съзнанието си - макар и естетически различен от европейския пазар", каза той.

Целите на Starpery Technology не се ограничават само със секс роботите.

Пътната карта на Starpery включва разработване на роботи, способни да извършват домакинска работа, да помагат на хора с увреждания и да осигуряват грижи за възрастни хора.

До 2025 г. компанията цели да пусне първия си "интелигентен обслужващ робот", способен на по-сложни услуги за хора с увреждания. До 2030 г. тези роботи може да предпазват хората от опасни работни места.

Лий обаче признава, че индустрията има нужда от 10 години, преди роботизираните домакински помощници да станат достатъчно способни и евтини за производство.

Редукторите - които пренасят мощността между двигателя и ставите на робота - са ключови компоненти в механичната система на хуманоидните роботи. Те обикновено представляват 30 процента от цената на робота и може да се нуждаят от множество предавки на различни стави.

"Стремим се да намалим разходите, така че повече хора да могат да си позволят реалистични кукли, докато добавянето на двигатели ще увеличи разходите до известна степен", каза Лий.

Техническите трудности не са единствените за индустрията. Секс роботите, управлявани от изкуствен интелект, биха могли да размият етичните граници и да засилят половите стереотипи и неравенството.

Прекаленото разчитане на AI спътници за сексуално или емоционално удовлетворение може да доведе до отчуждаване между хората.

Бързото развитие на управлявани от изкуствен интелект секс роботи изпреварва съществуващите законови и регулаторни рамки, което води до правна сива зона относно тяхното използване, собственост и отговорностите на производителите и потребителите.

От Китайската академия за информационни и комуникационни технологии изразяват и опасение, че секс роботите може да събират информация от потребителите. Това би могло да се направи с цел разработване на по-добри и неотличими от човека AI системи.

Освен Starpery, други китайски производители също интегрират AI във физически кукли. Компании, като WMdoll и EXdoll също са близо до пускането на свои "интерактивни продукти".

Икономистите изтъкват, че пълната верига от доставки и съсредоточаването на производствена и развойна мощ правят първото поколение китайски секс роботи няколко пъти по-евтини от техните западни еквиваленти.