SMIC остава най-големият производител на полупроводникови продукти в Китай и санкциите на САЩ, наложени в началото на октомври, до известна степен ще засегнат нейния бизнес, въпреки че ръководството все още не е готово да оцени точната степен на въздействие. Въпреки това шефовете на SMIC споделят за необходимостта от увеличаване на капиталовите разходи за закупуване на оборудване и за липсата на проблеми при подбора на квалифициран персонал.

Разкритията на представителите на SMIC бяха споделени от изданието DigiTimes. Компанията се намира в най-добрата ситуация по отношение на персонала в своята история, казва Джао Хайджун, един от генералните мениджъри на компанията, тъй като пандемията е намалила изтичането на персонал, а наскоро завършилите висше образование са проявили по-голям интерес към намирането на работа в производството на полупроводници. Докато през миналата година SMIC имаше до 16 000 служители, от началото на тази година те вече са надхвърлили 20 000.

Източник обяснява, че SMIC не е коментирала публично напредъка си в усвояването на процеса, чиито ключови характеристики са сравними със 7 nm технологията на TSMC, но експерти твърдят, че компанията вече работи по 5 nm процеса в своите лаборатории. Главен изпълнителен директор на SMIC остава Лианг Монг Сонг, който е работил в TSMC и Samsung. Той заема този пост въпреки санкциите на САЩ.

Със своите пет бизнес звена SMIC цели да увеличи броя на обработваните силициеви пластини на месец с 340 000 през следващите пет до седем години. През тази година капиталовите разходи бяха увеличени от 5 на 6,6 млрд. щ. долара, без да се броят средствата, отпуснати за развитието на завода в Тиендзин. От SMIC твърдят, че всеки завод е изграден така, че да работи 20 години, и че краткосрочните проблеми с търсенето не бива да спират компанията. Към момента до 60% от приходите на SMIC се генерират от смартфони, потребителска електроника и интелигентни домашни устройства, така че спадът в търсенето в някои от тези области се усеща доста остро от компанията.

През последното тримесечие SMIC увеличи броя на обработваните месечно 200 мм. силициеви пластини с 32 000, но използването на капацитета ѝ постоянно спадаше от 97,1% на 92,1 процента. Същевременно търсенето на компоненти за мрежово оборудване, интернет на нещата и индустриална автоматизация увеличи приходите от профили с 20-30 процента. На китайския вътрешен пазар компанията генерира по-голям дял от приходите си, отколкото преди година - 70 % спрямо 66,7 процента. Разширяването на санкциите на САЩ също допринесе за това увеличение. С оглед на този фактор и слабостта на световната икономика ръководството на SMIC не може да прогнозира кога ще се възстанови търсенето, въпреки че преди три месеца беше уверено, че ситуацията ще започне да се подобрява от средата на 2023 година.