След изстрелването в орбита преди около три месеца, свръхсекретният космически самолет на Китай изведе мистериозен обект в орбита. Обектът сега обикаля Земята зад самолета, съобщава SpaceNews.

Има много малко неща, които знаем за китайския "експериментален космически кораб за многократна употреба", с изключение на това, че той стартира на върха на ракета Long March 2F през август.

Не знаем целта му, как изглежда или какъв товар е превозвал по време на изстрелването. Знам обаче, че самолетът е за многократна употреба и е носел определен товар, който е пуснал, докато е в орбита.

Обектът е бил освободен между 24 октомври и 31 октомври, според данните за проследяване, анализирани от 18-та отбранителна ескадрила на космическите сили на САЩ.

Въз основа на размера и теглото на полезния товар, който обикновено носят ракетите Long March, мистериозният космически самолет на Китай вероятно е подобен на космическия самолет X-37B на САЩ, който също е доста секретен.

Според американското разузнаване китайският самолет може би скоро ще кацне в базата Лоп Нур в Синдзян, тъй като в нея се наблюдава повишена активност.