Китайският технологичен гигант Tencent Holdings ще инвестира 500 милиарда юана (около 70 милиарда щатски долара) през следващите пет години в технологична инфраструктура, включително облачни изчисления, изкуствен интелект и киберсигурност, съобщи компанията във вторник, предава БНР.

Съобщението, цитирано от Ройтерс, идва след призив от Пекин през миналия месец за технологично задвижвано структурно обновяване на втората по големина икономика в света чрез инвестиции в "нова инфраструктура" и бум при търсенето на бизнес софтуер и на облачни услуги.

Други ключови сектори на инвестицията включват блокчейн услуги, сървъри, центрове за големи данни, суперкомпютърни центрове, операционни системи за "интернет на нещата", 5G мрежи и квантови изчисления, каза в интервю за китайска държавна медия Доусън Тонг, старши изпълнителен вицепрезидент на Tencent.

Компанията Tencent Holdings е най-известна с приложението си за съобщения WeChat и редица популярни игри, но се стреми да се разшири в бизнес услугите, тъй като растежът на потребителския интернет се забавя и компаниите постепенно се прехвърлят от собствените си компютри към облачни услуги.

Tencent също така каза, че облачният бизнес страда на фона на епидемията от Covid-19, която обаче се очаква да доведе до ускоряване на облачните услуги и до адаптиране в дългосрочен план на корпоративния софтуер на офлайн индустриите и на публичния сектор.

"Ускоряването на стратегията за "нова инфраструктура" ще спомогне за по-нататъшен успех при "циментиране" на ограниченото разпространение на коронавируса", посочи Тонг пред китайското издание Guangming Daily

Според изследователската фирма Canalys, поделението на технологичния гигант - Tencent Cloud притежава 18% от пазара на облачни услуги в Китай през четвъртото тримесечие на миналата година, изоставайки от Alibaba Group Holding Ltd, който притежава цели 46,4%.

През миналия месец Alibaba пък обяви, че ще инвестира 200 милиарда юана в облачната си инфраструктура за следващите три години.