Китайски учени казват, че са проектирали автоматизирана платформа за генетично редактиране. Тя е способна на висока точност при прогнозиране на ефективността на редактирането.

Платформата, която се захранва от алгоритми за изкуствен интелект, е достатъчно мощна, за да редактира автоматично хиляди клетъчни проби в рамките на една седмица. Тя е дело на изследователи от Института по индустриална биотехнология в Тиендзин на Китайската академия на науките.

Това може да помогне за ускоряване на разработването и клиничното приложение на генетични терапии и изследвания, казаха учените зад платформата в статията си, публикувана в рецензирано списание Nature Communications миналия месец.

Единични нуклеотидни вариации (SNV) в човешкия геном, известни също като вариации на ДНК последователности, могат да причинят клетъчна аномалия и генетично заболяване.

Няма ефективно лечение за някои от редките заболявания, причинени от такива клетъчни мутации. Продължителната употреба на лекарствата, използвани за лечението им, може дори да изложи на риск живота на пациента.

Новият инструмент позволява директна, необратима корекция на базовите мутации и предлагат обещаващо бъдеще за лечение на генетични заболявания, причинени от SNV.