Космонавтите ще бъдат принудени да се откажат от някои от традиционните си предстартови дейности заради карантината по повод на новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Космонавтите, които на 9 април трябва да полетят към Международната космическа станция (МКС) - и основният, и резервният екипаж, имат наложена забрана да напускат Звездното градче, съобщи пред журналисти началникът на Центъра за подготовка на космонавти (ЦПК) Павел Власов.

Даже такива традиционни дейности като посещението на Кремълската стена и на дома на Сергей Корольов преди старта ще бъдат отменени от съображения за сигурност, добави той.

В ЦПК са отменени всички екскурзии и командировки в чужбина с изключение на тези, които са крайно необходими. Завръщащите се от командировки и отпуск остават 14 дни под карантина.

Стартът на транспортния пилотиран кораб "Союз МС-16" с екипаж руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди към МКС е планиран за 9 април от космодрума Байконур. Планираната продължителност на полета на експедицията е 196 денонощия.

Междувременно Роскосмос съобщи, че заключителният етап от подготовката на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" е нарушен заради влошаващата се епидемиологична обстановка в Европа. Освен това вторият етап на мисията се отлага от юли 2020 г. за август-септември 2022 г. заради нуждата от още време за провеждане на изпитания за пригодността на всички компоненти на космическия апарат за мисия до Марс.