Lockheed Martin показа първите изображения на новия си изтребител от шесто поколение, разработван за програмата Next Generation Air Dominance на Пентагона.

Вижте как ще изглежда най-модерният самолет на САЩ >> >> >>

Самолетът е без опашка и с минималистичен дизайн и триъгълна форма. Той е показан да зарежда гориво от концепцията за танкер LMXT на Lockheed.

Програмата Next Generation Air Dominance е секретна, но Lockheed Martin са намерили хитър начин да покажат какво може да се очаква от новия им невидим изтребител. По-рано това направиха и от Northrop Grumman.

Изтребителят от шесто поколение вече е заснет от сателит да преминава тестове в небезизвестната "Зона 51". Друга са успели да заснемат негов макет на видео, край радарна база в пустинята Мохаве, в Калифорния.

Самолетът ще е с много напреднала електроника, която позволява премахването на опашката от дизайна. Той ще може да извършва пилотирани мисии, но все повече се говори, че ще има и безпилотни възможности. Взаимодействието с дронове и радарната невидимост са ключовите характеристики, които се знаят. Останалите са дълбоко засекретени.

Програмата Next Generation Air Dominance стартира през 2014 година, като се очаква да приключи в края на това десетилетие. Очаква се двигателите от ново поколение да бъдат създадени през 2025 година и също да са ключови за по-ниската забележимост на аероплана.