Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на "Tуитър" (Twitter) за приблизително 44 млрд. долара, съобщиха световните агенции. Той се споразумя с управителния съвет на компанията, собственик на една от най-влиятелните социални мрежи в света, за цена от 54,20 долара за акция. 

Приключването на сделката ще отнеме около шест месеца. "Туитър" ще стане частна компания, която няма да се търгува на фондовата борса.

Какво обаче следва - за социалната мрежа, потребителите, служителите. Това е неизвестно и не може да се разгадае от поредицата туитове на купувача около сделката.

И така, най-богатият човек в света става собственик на платформата, която обяви, че иска да придобие преди по-малко от две седмици, въпреки първоначалната съпротива на управителния съвет.

"Свободното слово е основата на една функционираща демокрация, а "Туитър" е дигиталният градски площад, където се дебатират важните въпроси за бъдещето на обществото", се казва в изявление на Мъск.

Акциите на компанията на Нюйоркската фондова борса спряха да се търгуват малко преди публикуването на изявлението. Те достигнаха близо 52 долара, като увеличиха стойността си с над 6 на сто към 17 ч. по Гринуич в понеделник заради слуховете в американската преса за предстоящо придобиване на компанията от Мъск.

Как реагираха политиците 

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ приветстваха новината, че милиардерът Илон Мъск е купил "Туитър", а техни колеги от Демократическата партия осъдиха сделката като "опасна за демокрацията". 

На фона на опасения от страна на правозащитници, че сделката може да доведе до неограничен поток от реч на омразата, народни представители от Демократическата партия призоваха за повече отчетност.

Сенаторката Елизабет Уорън заяви, че придобиването на "Туитър" от Мъск е "опасно за нашата демокрация". "Милиардери като Илон Мъск играят по различни правила от всички останали, като трупат власт в своя собствена изгода. Нуждаем се от данък върху богатството и солидни правила, за да търсим отчетност от страна на големите технологични компании", добави тя.

Говорителката на Белия дом Джен Саки отказа да коментира директно сделката, но каза: "Президентът отдавна говори за безпокойството си от силата на социалните мрежи, в това число "Туитър" и други, да разпространяват дезинформация".

Ами Тръмп...

Бившият американски президент Доналд Тръмп изключи възможността да се върне в "Туитър", откъдето бе прогонен през януари 2021 г., дори и след сделката.

"Няма да ходя в "Туитър", оставам в "Трут"", заяви той в ефира на американската телевизия "Фокс нюз". Експрезидентът има предвид социалната мрежа, която стартира през февруари като алтернатива на "Фейсбук", "Туитър" и "Ютюб".

"Надявам се Илон да купи "Туитър", защото ще направи подобрения. Той е добро момче, но ще остана в "Трут", повтори Тръмп предо официалното обявяване на сделката.

"Туитър" изтри профила на Тръмп на 8 януари 2021 г., следван от близо 89 милиона абонати. Причината бе извършеният два дни по-рано щурм срещу Катитолия във Вашингтон, извършен от негови привърженици. "Туитър" мотивира решението си с това, че има риск Тръмп да използва профила си, за да призове към още насилие.

А как реагират служителите

В дискусиите отговорите са умерени. Някои служители са отворени към идеята, че частен Twitter, управляван от Мъск, има по-голям шанс за подобряване на услугата, отколкото като публична компания със задължения към своите акционери. Харесва им факта, че той иска да елиминира вредните ботове и да внесе повече яснота за това как работят алгоритмите за препоръки.

В същото време много служители на социалната мрежа получават половината или повече от възнаграждението си в акции. На общо събрание в понеделник следобед им беше казано, че служителите няма да получат дялов капитал, след като компанията стане частна. В резултат на това един човек ми каза: "груповите чатове се борят да видят дали работата в Twitter има икономически смисъл преди всичко", цитира го the verde.

"За какво е Twitter?

Всеки, който някога е контролирал Twitter, е имал различен отговор на този въпрос", цитира изданието един бивш изпълнителен директор. "Това е въпрос, който притеснява потребителите от създаването на услугата."

Имаше време, след като Джак Дорси се завърна като главен изпълнителен директор и се опита да съсредоточи вниманието на продукта върху "каквото се случва". Имаше усилия, ръководени от бившия главен оперативен директор Антъни Ното, да направи Twitter дестинация за видео на живо. Съвсем наскоро Дорси следеше усилията за превръщане на компанията в платформа за "здравословен разговор" и в децентрализиран протокол.

За какво мисли Мъск относно Twitter? Всичко е поредица от загадъчни туитове и изявления, които са достатъчно кратки, за да позволят по-широко тълкуване. В този момент той все още е предимно празно платно, върху което хората могат да проектират своите надежди (като републиканските членове на Конгреса, които туитват "свободата на словото се завръща") и онези, които изпитват несигурност.