Базирана в Русия хакерска групировка, отговорна за миналогодишната атака срещу американската компанията "Солар Уиндс", е извършила кибернападения срещу още стотици компании и организации. Това е станало в рамките на последната вълна от атаки срещу компютърни мрежи в САЩ, предаде Ройтерс, като се позовава на "Майкрософт".

Свързаната с руската държава организация Nobelium /Нобелий/ е атакувала "прекупвачи и доставчици на други технологични услуги", като, например, услуги в облак.

Тези атаки бяха част от по-голяма кампания през лятото, заяви "Майкрософт", като уточни, че в периода от 1 юли до 19 октомври е информирала 609 клиенти, че са били атакувани.

Само малък процент от най-скорошните кибератаки е бил успешен, заяви "Майкрософт" пред в. "Ню Йорк таймс", който пръв съобщи за атаките.

"Тази скорошна дейност е още един индикатор, че Русия се опитва да се сдобие с дългосрочен и систематичен достъп до голям набор от точки във веригата на технологичните доставки и да създаде механизъм за наблюдение на обекти, които са от интерес за руското правителство", изтъкна "Майкрософт".