Потребителите на Windows знаят добре, че операционната система на Microsoft вече е пълна с реклами. Те обаче по-скоро са досадни предложения, които карат потребителите да изпробват нови приложения, като Microsoft Edge.

Microsoft обмисля внедряване на пълнокръвни реклами. Компанията ще позволи на трети страни да пускат свои съобщения.

Според ZDNet ИТ гигантът целял създаването на "евтини компютри, захранвани чрез реклами и абонаменти". Microsoft вече търси инженери, които могат да осъществят тази идея, пише ZDNet.

Наистина, нищо от това не трябва да е изненадващо. Microsoft дебютира своята базирана на абонамент услуга Windows 365 миналата година, която комбинира пакет от софтуер на Microsoft във виртуален компютър в облака. И да, Microsoft вече слага реклами и на тази услуга.

Най-новата операционна система Windows 11, която така и не спечели потребителите, експериментира с показването на реклами във File Explorer.

Microsoft са взели пример и от Kindles на Amazon. Ситуацията с рекламите в електронните четци е подобна от години.

Рекламите в операционната система най-вероятно биха се възприели негативно от хората, които прекарват повече от един-два часа дневно на своя компютър. Те могат да накарат хиляди хора да потърсят алтернатива в някои от вариантите на свободната операционна система - Linux.