Microsoft обяви на клиентите си, че е готова да поеме правна отговорност за всяко нарушение на авторските права за материали, създадени с помощта на нейните решения за изкуствен интелект в Word, PowerPoint и инструментите за кодиране, както и да плати всички съдебни разходи на търговски клиенти, които са съдени за използването на инструментите или за резултати, създадени с помощта на изкуствен интелект.

Някои клиенти са обезпокоени от риска от обвинения в нарушаване на интелектуалната собственост, ако използват резултати, генерирани от генеративен ИИ - заявиха президентът на Microsoft Брад Смит и главният юрисконсулт Хосейн Новбар в публикация в блога на компанията - За да отговорим на това безпокойство на клиентите, Microsoft обявява нашия нов ангажимент за авторските права на Copilot. Microsoft посочва три причини за решението: намерението си да подкрепя клиентите при използването на услугите си; разбирането на опасенията на притежателите на авторски права; и създаването на бариери за предотвратяване на възможността за получаване на резултати, нарушаващи авторските права.

"Ако трета страна съди търговски клиент за нарушаване на авторските права поради използването на Copilot или генерираните от тях резултати, ние ще защитаваме клиента и сме готови да го обезщетим за всички неблагоприятни съдебни решения или споразумения, произтичащи от съдебния процес, при условие че клиентът е използвал оградите и филтрите за съдържание, които сме вградили в нашите продукти" - се казва в блога.

Припомняме, че през юни Adobe направи подобно обещание по отношение на използването на своя инструмент за изкуствен интелект Firefly. Microsoft стартира редица генеративни услуги за ИИ под марката Copilot, които са интегрирани в много от нейните продукти, включително Windows 11, браузъра Edge, Teams, Outlook и други корпоративни предложения.