Преди близо шест месеца компанията Figure обяви, че новият им хуманоиден робот е получил първата си работа в завод за производство на BMW. Последните месеци машината е преминала интензивно обучение, а ново видео показва докъде е стигнал този "работник".

Хуманоидният робот Figure 01 е с интегриран изкуствен интелект и подлежи на машинно обучение. Езиков модел на OpenAI позволява роботът да се контролира с глас.

Конкурентите на Figure също се насочват към автомобилната индустрия. Apptronik, например, сключи сделка с Mercedes за изпробване на своя бот Apollo. Tesla, разбира се, разполага със собствени огромни съоръжения за производство на автомобили, в които да обучава, тества и извлича ранна стойност от своя хуманоид Optimus.

Какво може да прави Figure 01 в поточните линии на BMW към този момент?

Роботът умело хваща големи, сложни форми с пръстите си с гумен връх. Figure 01 се справя еднакво добре с дребни детайли и големи плоскости. 

Механичният работник поставя и подрежда сложни части в прецизни шаблони върху конвейерна лента. Освен това той може да носи кутии с части.

Хуманоидните роботи с изкуствен интелект имат да извървят дълъг път, преди да заменят работниците. Истината обаче е, че те се справят все по-добре с прецизни задачи, а икономиката диктува развитието им да става с все по-бързи темпове.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО