НАСА започна маневрите по преместването на новата лунна ракета към площадката за изстрелване, където ще бъде подложена на серия изпитания.

Ако те бъдат успешни, първият й полет ще бъде през лятото.

Тежката ракета-носител "Спейс лонч систъм" (SLS) беше изтеглена от сградата за сглобяване на космическия център "Кенеди" във Флорида в 17:47 ч. местно време (21:47 ч. по Гринуич - 23:47 ч. бълг. време). Транспортирането й ще продължи 11 часа.

Вижте как изглежда SLS >> >> >>

С капсулата "Орион" ракетата е висока 98 м, по-малко от ракетата "Сатурн V" - 110 м. С нея беше изпратен първият човек на Луната с мисия "Аполо".

Ракетата използва много от технологиите, разработени за совалките.

При генералната репетиция за изстрелване на 3 април ракетата ще бъде заредена с гориво и ще премине през всички процедури до 9,4 секунди преди отделянето от Земята, за което се включват четирите двигателя под нея. През май е планирано първото изпитателно изстрелване на ракетата с капсулата "Орион", в която ще бъдат поставени три манекена със сензори за измерване на различни показатели, включително и на нивата за радиация. Ракетата ще изведе на орбита и няколко миниспътници. Мисията, през която капсулата ще се придвижи към тъмната страна на Луната, ще продължи три седмици. След това тя ще бъде спусната в Тихия океан. Първият пилотиран изпитателен полет е предвиден най-рано за 2025 г.

НАСА обяви лунната си програма "Артемида" (Артемис) през пролетта на 2019 г. С нея цели американски астронавти отново да стъпят на Луната след "Аполо" от края на 60-те и 70-те години на миналия век. Първият й етап е безпилотен полет на космическия кораб "Орион" с тежката ракета-носител "Спейс лонч систъм" (SLS) около Луната, и връщането му на Земята. Вторият етап ("Артемида 2") е пилотиран полет около естествения спътник на Земята. В третата фаза на мисията ("Артемида 3") НАСА планира астронавти да кацнат на Луната и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те години.

През ноември от НАСА обявиха, че кацането на Луната това може да стане най-рано през 2025 г., но е възможно и забавяне.