НАСА вече притежава истинско съкровище - най-голямата проба от астероид, взета в открития космос, съобщи АФП. Седем години след изстрелването на сондата "ОСИРИС-РЕКС" мисията беше изпълнена. Това е най-голямото количество материал, събиран някога в космоса и първият такъв за НАСА.

Капсулата, съдържаща проба, взета от астероида Бену през 2020 г., кацна в неделя в пустинята в Юта, САЩ, навлизайки в земната атмосфера с 44 км/час. Приземяването беше следено от армията и осъществено благодарение на два парашута. НАСА не потвърди дали първият парашут е работил, но вторият се е отворил успешно, позволявайки плавно приземяване, предава БТА.

Чухме, че главният парашут се е отворил и избухнахме в сълзи, каза по време на пресконференция Данте Лорета, научен директор на мисията.

Според оценката на НАСА пробата представлява около 250 гр материал. Това е повече от предишни проби, взети в рамките на две предходни японски мисии.

Анализът на пробата от Бену ще позволи да се разберат по-добре устройството на Слънчевата система и начинът, по който Земята е станала обитаема.

След приземяването на капсулата екип е изследвал състоянието й на място. Не са установени никакви нарушения по целостта. След това капсулата е опакована и отнесена с хеликоптер. Целта е тя да бъде върху пясъка в пустинята възможно най-малко време с цел избягване на замърсяване, която би компрометирало материала и анализа.

Зоната, предвидена за приземяване, е с дължина 58 км и 14 км ширина. Това е военна база, обичайно използвана за тестове на ракети. Около 4 часа преди кацането на височина над 100 000 км над земната повърхност сондата "ОСИРИС-РЕКС"(OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) освободи капсулата с проба. След това сондата се отправи към друг астероид.

Получаването на пробата е историческо събитие, каза пред АФП Ейми Саймън, която е част от научния екип на НАСА. Това е най-голямото количество материал, донесено на Земята след лунните камъни. Материалът от Луната е събран по програмата "Аполо", приключила през 1972 г.

Днес основното количество материал от астероида Бену ще бъде изпратено със самолет към космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас. Капсулата ще бъде отворена в зала с херметическо затваряне.

НАСА предвижда пресконференция на 11 октомври за обявяване на първите резултати.

По-голямата част от материала ще бъде запазен за изследване от следващите поколения. Около 25 процента ще бъде използван за опити. Малка част от общото количество ще бъде разделена с Япония и Канада.

Япония даде на НАСА няколко частици материал от астероида Рюгу. През 2020 г. японската мисия "Хаябуса" успя да осъществи доставянето на 5,4 гр материал. През 2010 г. беше донесено микроскопично количество материал от друг астероид.

Настоящата проба от Бену е в по-голямо количество, което позволява анализ. Това е "истинско научно съкровище" за идните години, за нашите деца и внуци, за хората, които още не са родени, подчерта Лори Глейз, директор на изследванията по планетарни науки в НАСА.

Астероидите са съставени от първичните материали на Слънчевата система от периода преди 4,5 млрд. години. За разлика от Земята техният строеж е останал непокътнат. Това е причината техният състав да крие отговор на въпроса за формирането на Слънчевата система.

Според учените астероидът Бену, който е с диаметър от 500 м, е богат на въглерод и съдържа молекули вода в минералите. "За мен основната цел е да се опитаме да разберем дали астероидите, богати на въглерод като Бену, са носители на материя, позволила появата на живот на нашата планета", каза Данте Лорета.

По време на мисията астероидът успя да изненада учените - неговата повърхност се оказа по-малко плътна от предвижданията и наподобява басейн, пълен с топки. "Ръката" на сондата потъна по време на пробонабирането.

Съществува малък риск - 1 на 2700 - Бену да се сблъска със Земята през 2182 г. Това би бил катастрофален удар. През миналата година обаче НАСА успя да отклони траекторията на друг астероид.