Роскосмос планира в руските кораби "Союз" да се използват места, които може да са необходими на НАСА, предаде ТАСС. Това оповести източник от ракетно-космическия отрасъл.

По-рано директорът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви на конференция по астронавтика във Вашингтон, че на американското космическо ведомство ще са нужни 1-2 места в руските кораби "Союз" за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция (МКС).

Вижте как изглежда космическият кораб "Союз" >> >> >>

"Русия има свои планове. Нужно е те да се съгласуват, да се потърсят резерви", отбеляза източникът. По думите му, създаването на нови пилотирани кораби е дълъг процес, който отнема над две години. Необходимо е това също да бъде отчетено при преговорите със САЩ, поясни източникът.

НАСА преустанови своите пилотирани полети през 2011 г. след приключването на програмата "Спейс шатъл". Оттогава астронавти се транспортират до МКС с руски кораби "Союз". Понастоящем няколко американски компании разработват за НАСА нови космически кораби за пилотирани полети.

Едно място за американски космонавт струва 80 милиона долара. Почти толкова е и цената на изстрелването на ракетата с космическия кораб.