Най-големият самолет в света, Roc на Stratolaunch, завърши своя втори полет с хиперзвуковата ракетата Talon-A на борда си. Това е общо деветият полет на машината и най-дългият й досега. Roc на Stratolaunch за пръв път напусна въздушното пространство на пустинята Мохаве.

Вижте как изглежда Roc на Stratolaunch >> >> >>

Самолетът има впечатляващ размах на крилата от 117 метра. Аеропланът се задвижва от 6 реактивни двигателя и може да носи полезен товар от цели 230 000 килограма.

Roc на Stratolaunch остана във въздуха шест часа на 13 януари 2023 г. Достигната е била и рекордна до този момент височина на полета от над 6000 метра.

Самолетът обхват на полета с пълен товар е 2 200 км, може да достигне до 11 000 метра височина, а максималната му скорост е 850 км/ч.

Stratolaunch се отличава с двата си фюзелажа - всеки с дължина от 72 метра.

Двукорпусният летателен апарат е дело на милиардера и съосновател на Microsoft Пол Алън и беше за първи път показан пред публика в Калифорния, където ще се провеждат тестовете по земя.

Тестовите полети трябва да приключат през 2023 година, когато самолетът ще послужи за изстрелването на ракетата Talon-A. Компанията зад Stratolaunch ще използва самолетът и като част от хиперзвукова военна програма на САЩ.