От както барутът започва да се използва за военни цели, инженерите се стремят да използват неговата мощ по най-разрушителния начин. В края на Средновековието и началото на Ренесанса има същински бум в създаването на голямокалибрени топове, като създаденият през 1586 година "Цар Пушка".

Но най-мощното оръдие, създавано някога се появява доста по-късно.

В края на 30-те години Хитлер вече плани атаката си над Франция, но укрепената линия Мажино представлява пречка за армията му. По поръчение на Вермахта Krupp започват разработката на свръх тежка обсадна артилерия, способна да разруши френските защитни съоръжения.

Wikipedia

Така се ражда "Тежкият Густав", който се предвижва по релсовите линии, като влак, тежи цели 1 350 тона и може да изстреля снаряд на 48 километра далечина. Калибърът на снаряда бил 807-милиметров. Имало два вида муниции - експлозивни с тегло от 4 800 килограма и бронебойни с тегло от 7 100 кг.

Експлозивният снаряд бил в състояние да направи кратер с диаметър от 9 метра и дълбочина също от 9 метра.

Wikipedia

Оръдието можело да изстрелва по един снаряд на 30 или 45 минути, но обикновенно правело по 14 изстрела на ден. От същият модел имало и друга бройка, наречена "Дора".

И "Тежкият Густав" и "Дора" не направили дебюта си на западния фронт, а на източният. "Тежкият Густав" участвал в атаката над Севастопол, като за целта немците построили специална жп линия. Там оръдието се представя блестящо, след което е изпратено за атаката над Ленинград, която обаче се отмена, а "Тежкият Густав" стои неизползван, за да бъде прибран в Германия през 1943 г.

Wikipedia

"Дора" е използвано е в Битката при Сталинград, но е изтеглена в Германия преди Червената Армия да обкръжи немските сили в района.

И "Тежкият Густав" и "Дора" са унищожени в последните месеци на войната от немците, които са се страхували, че тези мощния оръдия ще попаднат във вражески ръце.

Идеите за създаване на свръх тежко оръдие обаче започнали да отмират след дебюта на ракетите. В САЩ имало опити за създаване на изключително мощното оръдие HARP, което да може да изстрелва малки сателити в орбита, но проекта бил прератен. Неговият създател Джералд Бул по-късно бил нает от Садам Хюсеин, за създаването на оръдие, способно да обстрелва Израел или да изстрелва сателити в орбита, но МОСАД убили Бул през 1990 година и проектът бил прекратен.

 

Wikipedia