Съединените щати не трябва да очакват от Нидерландия да приеме безусловно американския модел на ограничения на износа за Китай, заяви министърът на външната търговия на страната Лизие Шрайнемахер.

Нидерландия няма да копира американските мерки едно към едно.

"Ще направим собствена оценка и ще се консултираме със страни партньори като Япония и САЩ", заяви Шрайнемахер пред Bloomberg. Администрацията на САЩ се опитва да договори многостранно споразумение за налагане на ограничения на Китай, за да му попречи да прехвърля напреднали електронни технологии на страната като цяло и на въоръжените ѝ сили в частност. За първи път обаче нидерландските власти изразяват публично позицията си по въпроса.

Изявлението на европейския служител разкрива сериозните проблеми, пред които са изправени САЩ, за да убедят съюзниците си да се присъединят към антикитайската кампания. Холандия и Япония до голяма степен споделят опасенията на Вашингтон за сигурността, но същевременно все още гледат на Китай като на голям пазар, който не искат да загубят.

Позицията на Нидерландия има голяма тежест, тъй като там се намира ASML Holding NV, основен играч на пазара на оборудване за производство на полупроводници. На компанията вече е забранено да продава скенери за дълбока ултравиолетова литография в Китай, но тя все още може да доставя по-малко сложно оборудване.

Г-жа Шрайнемахер отбеляза, че Нидерландия вероятно сама ще наложи контрол върху износа на Пекин - властите просто се нуждаят от време, за да вземат решение за новите правила.

В началото на октомври президентската администрация на САЩ обяви нови санкции срещу Китай, които разтърсиха цялата полупроводникова индустрия. Американските производители заявиха, че очакват намаляване на приходите с милиарди долари.

Делегация на САЩ, водена от заместник-министъра на търговията по въпросите на промишлеността и сигурността Алън Естевес, се очаква да пристигне в Нидерландия преди края на месеца, за да обсъди контрола върху износа, но има съмнения, че в резултат на първия кръг от разговори ще бъде взето окончателно решение.

Междувременно на срещата на върха на Г-20 китайският лидер Си Дзинпин призова министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте да не вреди на световния пазар.