На фона на използването на дронове като оръжие във войната в Украйна, 12 германски пилоти кацнаха в Израел, за да участват в курс за управление на най-новия безпилотен летателен апарат "Херон ТП", съобщи в. "Джерусалем пост", цитиран от БТА.

Германските пилоти се обучават във военновъздушната база Тел Ноф в Централен Израел заедно с ескадрилата "Червен барон" на израелските ВВС. Ескадрилата, кръстена на германския ас от Първата световна война Манфред Албрехт Фрайхер фон Рихтхофен, е единствената ескадрила на ВВС, която постоянно работи с неизраелски бойни пилоти.

Тя е създадена през 2018 г. и ще обучава германски екипи до 2027 г.

Въпреки че няколко германски екипа са идвали в Израел, за да се научат да управляват безпилотните самолети, известни като "Ейтан", използвани от израелските ВВС, това е вторият курс, в който германците се учат да управляват техни собствени безпилотни самолети.

Курсът беше открит, след като членът на Бундестага от Социалдемократическата партия Йоханес Арлт предложи да се използват новите безпилотни летателни апарати за защита на германската критична инфраструктура от евентуална бъдеща руска заплаха.

Въпреки че първоначално дроновете са били закупени, за да бъдат използвани в чужбина, "поради руските заплахи трябва бързо да създадем правната основа, която ще позволи използването на тези БЛА за целите на националната сигурност", заяви Арлт пред "Шпигел".

Понастоящем Германия не разрешава полети на безпилотни летателни апарати във въздушното си пространство, но според съобщения в германски медии произведените в Израел дронове ще бъдат разположени в Шлезвиг в Северна Германия през втората половина на 2023 г.

Германците използват "Херон 1" от 2009 г. насам, когато за първи път получиха БЛА, произведени от Израелската авиокосмическа индустрия (Israel Aerospace Industries, IAI) и ги използваха широко в Мали и Афганистан.

През 2018 г. германското и израелското министерства на отбраната подписаха деветгодишно споразумение за наемане на седем броя "Херон ТП", както и за обучение, оперативна поддръжка и техническо обслужване през целия срок на споразумението.

През април миналата година Бундестагът обяви, че безпилотните самолети ще бъдат оборудвани с израелски ракети, въпреки че използването на въоръжени БПЛА е причиняващ политическо разделение въпрос в Германия, посочва "Джерусалем пост".