Северна Корея разполага с една от най-големите армии в света. Пхенян редовно изненадва с нови балистични ракети, ядрени бомби, подводници и дори дронове. Най-новото оръжие в арсенала на затворената страна обаче е "трудно за забелязване".

Вижте как изглежда "скрития коз" на Пхенян >> >> >>

По време на последния военен парад, отбелязващ 75-ата годишнина от основаването на Северна Корея, по улиците на Пхенян преминаха паравоенните бойни части или Червената гвардия на работническо-селските сили.

Арсенала им е съставен от боклукчийски камиони, самосвали, камионетки и дори трактори. Всички те обаче са въоръжени с ракети.

Самосвалите имат по 12 тръби за изстрелване на 122-милиметрови артилерийски ракети. Фургоните на камионетките не транспортират стоки, а отново крият зенитни установки.

"Цивилните" машини наподобяват на системата "БМ-21 Град", с която е въоръжена и България.

Тракторите пък могат да събират "бронирана реколта", благодарение на антитанкови ракети.

На практика Пхенян демонстрира стратегия тотална война - използването на всяка налична цивилна техника в случай на конфликт.

"Боклукчийските камиони" са показателни за нарастващо възраждане на стари тактики за прикриване на военно оборудване на бойното поле.

Любопитно, но САЩ разглеждат подобна тактика като критична при война в Тихия океан. Тайван също има опит в маскирането на бойни машини, като строителна техника. Дори Израел е маскирал ракетни системи, като карго-контейнери.

Маскирането на ракетни системи, като цивилни камиони противодейства на най-големия коз на Вашингтон. САЩ имат най-мащабната мрежа от наблюдателни и шпионски сателити. Те обаче биха се затруднили, ако бойната техника е маскирана, като бусове, камионетки и вагони на пътнически влакове.

Пхенян разполага и с по-големи ракети, които могат да се изстрелват от вагони на влакове. Страната експериментира и с ракети с подводно изстрелване, скрити в езера. Стратегията в случая е максимално затрудняване на врага, ако той предприеме превантивен удар, срещу КНДР.

Никога досега подобна тактика не е била използва от организирана паравоенна сила. Червената гвардия на работническо-селските сили е отделна от армията на Северна Корея и е разделена на провинциален принцип. Бойната й сила се изчислява на 5 милиона души или 4 пъти повече от редовната армия.