Луноходът "Рашид" на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, предават ТАСС и БТА, като цитира съобщение на Космическия център "Мохамед бин Рашид".

"Новата дата за изстрелване на първата лунна мисия на ОАЕ е 30 ноември ... от базата на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал", се казва в публикация в профила му в Тутиър.

Изстрелването на апарата обаче може да бъде отложено заради метеорологични условия или други обстоятелства.

По-рано бе съобщено, че луноходът на ОАЕ трябва да бъде изстрелян на 28 ноември.

На 13 октомври от "Мохамед бин Рашид" обявиха, че са приключили тестовете на апарата и готовността му за полет.

Според изданието "Гълф нюз" екип от специалисти от Космическия център "Мохамед бин Рашид" на ОАЕ вече е във Флорида.

Разработката на спускаемия апарат, който ще достави на Луната "Рашид", е на японската компания "Айспейс" ("Ispace"). Той ще бъде изстрелян с ракета носител "Фалкон 9" на компанията "СпейсЕкс". Очаква се полетът да продължи около пет месеца.

Мисията е част от стратегията на ОАЕ да се превърне в значим играч в космическата надпревара. Ако е успешна, ОАЕ ще се присъедини към САЩ, Русия и Китай. Засега само тези три страни са успели да изпратят свой апарат на лунната повърхност.

Сателит на ОАЕ вече обикаля около Марс с цел изучаване на атмосферата на Червената планета. Той е в орбитата й от февруари 2021 г.

Ровърът "Рашид" трябва да изследва лунната повърхност. 10-килограмовия апарат е снабден с две камери с висока резолюция и много други инструменти.

ОАЕ имат амбицията да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.