На последната тримесечна конференция TSMC потвърди, че приходите на компанията от 3 nm производство ще бъдат достатъчни за по-нататъшното им развитие едва през второто тримесечие, въпреки че масовото производство на чипа официално започна през последното тримесечие. Според представителите на TSMC "облачните гиганти" активно се интересуват от възможността да произвеждат чипове по собствен дизайн, като един от тях през втората половина на годината ще бъде определен 3 nm продукт.

Главният изпълнителен директор на TSMC К.К.Вей обясни, че в края на 2023 г. приходите от 3-нанометрови продукти ще достигнат 5-6% от общите, а в абсолютно изражение ще бъдат по-високи от тези на 5-нанометровите технологии през първата година от появата им на пазара. Усъвършенстваната технология N3E ще бъде пусната на пазара през втората половина на тази година. Клиентите на TSMC желаят да приемат 3 nm, като броят на цифровите проекти през първата и втората година от жизнения цикъл на 5 nm е повече от два пъти по-голям.

Ръководителят на компанията също така призна, че разширяването на портфолиото от 3 nm продукти през втората половина на годината ще допринесе за ръста на приходите на TSMC през този период: "Разширяването на технологията N3 ще помогне на бизнеса да се върне към растеж. Всъщност, както бих искал да споделя с вас - чрез поръчки от голям клиент в областта на високопроизводителните изчисления. През втората половина на годината ще бъде представен нов продукт, свързан със сегмента на изкуствения интелект и компютърното ускорение."

К.К.Вей добавя по-късно: "Някои хипермащабни клиенти искат да разработят свои собствени чипове. Някои от нашите клиенти в този сектор работят с TSMC, за да разработят свои собствени чипове." Няма причина да се опасяваме, че търсенето на усъвършенствана литография от страна на клиентите ще намалее, както обясни изпълнителният директор на TSMC. По всяка вероятност още през втората половина на годината компанията ще започне да снабдява някои от "облачните гиганти" с ускорители на изкуствения интелект, разработени за техните нужди. Това може да са Amazon, Microsoft, Google или Meta. Говори се, че китайската компания Baidu също се интересува от сътрудничество със Samsung за производство на 3nm чипове за своите сървърни системи. Възможно е китайските клиенти да не бързат да си сътрудничат с TSMC от страх от американските санкции, които вече нанесоха значителни щети на бизнеса на Huawei Technologies.