Изследване на учени от Аржентина разкри как общуването с чатбот може да повлияе на емоционалното и психологическото състояние на младите хора. Резултатите от прочуването вероятно ще изненадат мнозина, предава technews.bg.

Екипът от Адвентисткия университет дел Плата наблюдавал студентите в продължение на 8 седмици, докато разговарят с чатбот на име Тес. Преди това сред целевите групи са били регистрирани високи нива на нервност и депресивни състояния.

Целта на изследването, публикувано в JMIR, била да се проследи как чатботът влияе върху намаляването на депресията и тревожността при младите хора, без да се консултират с психолог. Оказа се, че ботът Тес, с който студентите разговаряли, базира диалозите си на интегративен метод и действа като психолог.

Чатботът не само отговаря на въпроси и задава свои собствени, но като въвлича студентите в диалог, променя подхода си в зависимост от предпочитанията на своя събеседник.

По време на изследването студентите са попълвали въпросници два пъти, които помагат на учените да определят нивото им на тревожност. Резултатите са неочаквани: тревожността намаля значително.

В продължение на осем седмици всеки член на експерименталната група е обменял средно 472 съобщения с Тес, докато минимумът е бил 162 съобщения, а максимумът - 1290. Повечето от участниците - 25 от 39 - оставят положителни отзиви за ползите от общуването с чатбот, а останалите 7 отговорят двусмислено или отрицателно.