Развитието на коронавируса в Китай промени доста плановете на не малко производители. Първи се оплакаха компаниите за смартфони като Apple, но в страната са затворени твърде много производствени линии, за да не повлияе това и на други сектори.

Според анализатори продажбите на преносими компютри ще продължат да намаляват през първото тримесечие на годината, от една страна заради тенденциите в индустрията, но и заради това, че на практика липсват някои от чаканите и скоро обявени модели. Спадът, който се очакваше да е около 17%, всъщност може да е доста по-голям, заради все още голямата неяснота около работата в Китай.

Към момента над 90% от производството на преносими компютри се намира в страната и всички производители са засегнати защото са спрени поточните им линии или защото не са получили компонентите си на време.

Според информацията от Китай в момента функционират не повече от 30% от съоръженията, а голяма част от служителите на заводите са все още под домашна карантина. Така очакваният спад от 17% в продажбите, най-вероятно ще стигне до двойно по-голяма стойност в световен мащаб.