На 14 януари приключва животът на операционната система на Microsoft Windows 7. На тази дата официално се слага край на поддръжката ѝ, като американската корпорация спира да изпраща обновления и поправки за нея, свързани със сигурността.

Компютрите, на които тя е инсталирана, ще продължат да работят, но на практика нито един новооткрит проблем няма да бъде коригиран своевременно от Microsoft, което прави системите застрашени и не достатъчно надеждни.

В официално съобщение от компанията обявяват, че ако имате стар компютър, работещ с въпросната операционна система, то най-добрият вариант за вас ще е... да си купите цяла нова машина.

Това се налагало, защото според Microsoft въпросните стари компютърни системи в повечето случаи не се поддържат напълно от Windows 10 и при ъпдейт най-вероятно някои от компонентите ще спрат да работят.

Съобщението съвсем нормално разбуни духовете в различни технологични форуми и сайтове в мрежата, още повече, че Microsoft използват края на Windows 7 за да рекламират допълнително своите продукти Surface. От компанията смятат, че машините, работещи със старата операционна система вече са на поне 10 години, а устройствата Surface са леки, мощни и безопасни със средна цена значително по-ниска, отколкото бе средната цена на персоналните компютри преди десетилетие.