Официални приложения на Световното първенство по футбол в Катар крият сериозни рискове за поверителността и сигурността на потребителите си, съобщава "Политико".

Чужденците, посещаващи страната, бяха помолени от властите да изтеглят официалното приложение на Световното първенство - Hayya. От туристите, посещаващи здравни заведения, се иска да изтеглят апликацията за проследяване на инфекции - Ehteraz.

Експертите по киберсигурност наричат приложенията "шпионски софтуер", а регулаторните органи в ЕС са съгласни с изводите им.

Германският комисар по защита на данните разкри, че властите в Катар насърчават изтеглянето на тези две приложения, които на практика шпионират потребителите си.

"Едно от приложенията събира данни за телефонните обаждания на потребителите си", каза германският орган.

"Другото приложение активно не позволява на устройството, на което е инсталирано, да премине в режим на заспиване. Също така е очевидно, че данните, използвани от приложенията, се изпращат към централен сървър".

Приложенията не просто могат да следят всичко, случващо се на телефона. Те могат да четат и трият съобщения, да променят информация и дори да осъществяват обаждания. Последните могат да се скрият, а потребителят да не узнае какво се е случило с устройството му.

Германските регулатори казват, че ако е "абсолютно необходимо" да изтеглите приложенията, то това трябва да се направи го на друг, празен телефон.

"Има реална възможност посетителите на Катар, особено уязвимите групи от хора, да бъдат следени от властите", се казва в съобщението на органа за киберзащита на Норвегия.

Франция каза, че феновете трябва да обърнат "особено внимание" на снимките и видеоклиповете си. Париж препоръчва на пътниците да инсталират приложенията точно преди заминаването и да ги изтрият веднага щом се върнат във Франция.

"Във Франция, благодарение на Общия регламент за защита на данните, всички приложения трябва да гарантират основните права на хората и защитата на техните данни. В Катар това не е така", написа в Twitter министърът на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, като се позова на насоките на регулатора на поверителността.