Всеобхватен изкуствен интелект, общ изкуствен интелект или просто AGI - така се нарича AI, който би могъл да се учи на най-различни типове задачи. На теория това му качество би го направило сходно с човека. Един AGI ще може да рисува, пише, обработва снимки, пилотира изтребител или управлява компания. На практика възможностите му бързо биха се оказали по-големи от човешките. Тук възниква големият проблем с опасността, която AGI може да бъде за цивилизацията ни.

Световната икономика вероятно ще се преобърне с главата надолу за една нощ. Радикалните промени в социалните структури, политическите системи и дори международната динамика на властта ще последва веднага след появата на AGI.

Самото значение на думата човек изведнъж може да се окаже заплашено от промяна. Ако тази технология носи толкова много последствия, то може би не е без значение кой я разработва.

Създателите на чатбота ChatGPT, OpenAI, имат амбиции да станат първите създатели на AGI в историята. Те публикуваха статия в корпоративния си блог, озаглавена "Планиране за AGI и отвъд". Авторът й е Сам Алтман - изпълнителният директор на OpenAI.

Според някои обаче OpenAI е последната компания, която трябва да създаде AGI.

Тя има за своя цел печалбата на повече пари, противно на името си - компанията е със затворен код и структура. Тя е свързана с технологичния мастодонт Microsoft.

"Текущата итерация на OpenAI е всичко, което компанията някога е "обещала да не бъде". Това е важен детайл, ако именно компанията ще създаде първия AGI", пише Хлои Шиан от Vice.

Подобни критики отправя и Илон Мъск.

"OpenAI беше базирана на отворения код затова я нарекох "Open" AI. Компанията бе с нестопанска цел и трябваше да служи като противотежест на Google. Но сега тя се превърна в затворен код и постави в основата си максимална печалба компания. Тя вече е под контрола на Microsoft", заявява Мъск

Ако всеобхватният изкуствен интелект бъде създаден с цел печалба, то можем да очакваме някои доста лоши "странични ефекти".

"Не очакваме бъдещето да бъде безусловна утопия, но искаме да увеличим максимално доброто и да минимизираме лошото, а AGI да бъде усилвател на човечеството", пише Сам Алтман от OpenAI.

Според критиците на OpenAI непрозрачността около организацията проблем, който потенциално може да коства бъдещето на човечеството.