Първият в света сателит, направен основно от дърво, трябва да започне работа по-късно тази година. Той дори ще си носи селфи стик, за да заснеме момента на изпращането си в орбита.

Името на апарата е WISA Woodsat. Той е съвместна разработка на финландския стартъп Arctic Astronautics и Европейската космическа агенция (ЕКА). Сателитът разполага с външна обвивка, изработена от шперплат от бреза. Това се оказва изненадващо устойчив на суровата околна среда материал.

На 9 юли ЕКА сертифицира малкия апарат. Той ще бъде изстрелян на борда на ракетата Electron на Rocket Lab по-късно тази година.

Специалистите обясняват, че при изгаряне дървеният сателит няма да създаде проблеми и още космически боклук, което е голямо предимство пред конвенционалните изкуствени спътници. WISA Woodsat има леки метални пластини във вътрешността, които да задържа електрониката му на място, но дори тези компоненти са проектирани така, че да изгарят, без да оставят следи след себе си.

Това обаче не е единствената компания, която проектира дървени сателити. Японската фирма Sumitomo Forestry обяви сътрудничество с университета в Киото през декември, чиято цел е да изстреля първия по рода си дървен спътник в космоса през 2023 година. Именно това е мотивирало финландския стартъп да работи още по-усилено по проекта си.