Първият екип астронавти, съставен изцяло от космически туристи, на борда на Международната космическа станция (МКС) се подготви днес за завръщане на Земята, завършвайки двуседмична научна мисия, превърнала се в паметно събитие в историята на комерсиалните космически полети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Капсулата "Дракон", превозваща четиричленния екип от астронавти от базираната в Хюстън стартъп компания "Аксиом спейс" трябваше да се отдели от МКС около 1:00 ч. по Гринуич днес, за да потегли на 16-часово пътуване обратно към Земята.

Астронавтите, облечени със защитни скафандри, се качиха в капсулата, а люка на станцията се затвори малко преди 23:30 ч. по Гринуич, преди финалните процедури по разкачването, показа на живо видеосистемата на НАСА. Самото разкачване на капсулата бе осъществено днес в 1:10 ч. по Гринуич, предаде Франс прес.

"Разкачването е завършено. Екипът започна пътуването си към дома", написа в Туитър "Аксиом спейс", цитирана от ДПА.

Ако всичко мине по план капсулата "Дракон", наречена също "Индевър" ще се спусне с парашут над Атлантическия океан до бреговете на Флорида днес около 17:00 ч. по Гринуич.

Връщането на астронавтите беше отлагано няколко пъти заради неблагоприятни климатични условия в района на приводняване на космическия кораб, което удължи първоначално планирания престой на екипа с близо седмица.

Корабът "Дракон" изведе на 9 април до МКС трима бизнесмени - 72-годишния Лари Конър от Дейтън, Охайо, който управлява "Конър груп", 52-годишния Марк Пати, основател и главен изпълнителен директор на "Маверик корп" в Монреал, Канада, 64-годишния израелец Ейтан Стибе, бивш пилот на изтребител, основател и съдружник във "Вайтал кепитъл" и 63-годишния бивш астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, който работи в "Аксиом спейс". Те прекараха две седмици на станцията заедно със седем професионални астронавти: трима американци, един германец и трима руснаци.

Изпратените на МКС четирима астронавти от "Аксиом спейс" са първият изцяло комерсиален екип космически туристи, пристигащи на станцията. Те взеха със себе си на МКС оборудване за близо 20 научни експеримента, биомедицински изследвания и технологични демонстрации, които да бъдат извършени в орбита, посочва Ройтерс.