Американските космически компании могат да се превърнат в апетитна цел за китайското и руското разузнаване. Според Националния център за контраразузнаване и сигурност на САЩ, ФБР и Военновъздушните сили чуждестранните шпиони могат да се насочат към индивидуални служители, подизпълнители или към стартъпи и определени компании в цялост, пише PCmag.

"Ню Йорк Таймс" съобщава, че разузнавателните агенции от Китай и Русия планират кибератаки, които биха повлияли негативно на сателитните способности на САЩ по време на извънредна ситуация или конфликт.

От американското разузнаване предупредиха космическия сектор да бъде нащрек не само за опити за проникване в компютърни мрежи, но и за "къртици" в персонала на компанията или прониквания в тяхната верига за доставки.

Голяма част от американските космически иновации в момента се извършват от търговски компании. Зависимостта на Америка от тези компании ги превърна в мишена за шпионски организации.

В миналото са или залавяни граждани на Русия, Китай и Иран в различни схеми, насочени към частни американски космически програми като SpaceX и Viasat.

Като част от консултациите САЩ направиха предложения за това как компаниите могат да смекчат потенциални проблеми, включително да се пазят от непоискани възможности за работа с други компании с връзки с чуждестранно правителство или опити за придобиване или инвестиране, направени от чужди страни.