Военното министерство на САЩ е възложило на Microsoft още една поръчка на усъвършенствани очила за смесена реалност, предназначени за бойни ситуации.

Вижте как изглеждат военните шлемове с добавена реалност >> >> >>

Всъщност споразумението на Microsoft с американската армия не е изненадващо. Особено ако включим и изкуствения интелект. Технологичният гигант вече има подписани редица споразумения на стойност милиарди долари с Министерството на отбраната.

Този път Пентагонът възложи на Microsoft още една поръчка на усъвършенствани очила за смесена реалност, предназначени за бойни ситуации.

Новата поръчка е на стойност 125 милиона долара. Слушалките IVAS са базирани на технологията HoloLens на Microsoft и разполагат с редица функции, предназначени да подобрят безопасността и ефективността на войниците в битка.

Тези функции включват: Heads-up дисплей, който може да прожектира информация като карти, вражески позиции и приятелски сили директно в зрителното поле на войника.

Термична камера, която може да се използва за виждане при условия на слаба светлина. Лазерен далекомер, който може да се използва за измерване на разстояния до цели. Комуникационна система, която позволява на войниците да поддържат връзка помежду си и с командния щаб.

AR шлемът IVAS се разработват от няколко години и са били подложени на обширни тестове от американската армия. Резултатите от изпитанията обаче бяха меко казано спорни. Джаджата на Microsoft не се представила особено под тежкото въздействие на вибрации, кал, пясък и вода - обичайни условия за един войник.

През август 2023 г. армията възложи на Microsoft договор за 40 милиона долара за подобряване на дизайна на слушалките и за справяне с някои от проблемите, повдигнати от войниците по време на тестване.

Новата поръчка от армията ще позволи на Microsoft да продължи развитието на шлема IVAS и да ги доближи до внедряването.

Армията планира да започне да доставя слушалките IVAS на войниците през 2025 г. Крайната цел е устройството да се ползва не само при тренировки, но и в реални бойни действия.