Военните дронове - убийци днес са подложени на сериозни критики от страна на редица граждански организации, както и на експерти в сферата на изкуствения интелект. Машините, които през последните години изпълняват редица мисии в Близкия Изток и в други региони по света, вече са сочени като изключително сериозна заплаха.

Въпреки критиките или може би точно заради тях, американските Военно - въздушни сили са започнали проект, който може да им позволи в бъдеще да превърнат всеки боен самолет в автономен дрон.

Според прессъобщение на ВВС на САЩ, става въпрос за разработка на роботи - пилоти на самолети, които в бъдеще да могат да заемат мястото на хората в кокпита.

По проекта вече работят Air Force Research Laboratory и DZYNE Technologies Incorporated. А първият робот, създаден от екипа, е успял да извърши двучасов тестов полет по-рано през този месец. Което означава, че подобни летци може да бъдат пуснати масово в близко бъдеще.

Ако си представяте нещо като терминаторите от едноименната холивудска поредица, обаче вероятно ще останете разочаровани. Робо - пилотите приличат по-скоро на няколко набързо сглобени машинарии. Това обаче не означава, че те не могат да ни доведат до сценарий като този от популярната филмова сага.