Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев Петър Кирков е назначен за национален координатор по киберсигурността за България, съобщиха от пресслужбата на служебното правителство, цитирани от БТА.

Той е директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Министерството на електронното управление, където отговаря за националните и европейските политики и нормативни актове, свързани с киберсигурност и защита на данните и Националния екип за реагиране на инциденти с компютърна сигурност (CERT-BG).

Петър Кирков е завършил Техническия университет в София, специалност "Комуникационна техника и технологии". Кариерата му преминава в сферата на киберсигурността, на различни нива, в организации от публичния и частния сектор.

През 18 годишния си опит е участвал в множество проекти, свързани със защита на данни, дизайна и имплементацията на високонадеждни и високопроизводителни ИТ системи, комуникационни мрежи и решения за защита на корпоративните информационни активи и ресурси. Ръководил е консултантско и ИТ одит звено в Big4 компания. Регистриран е като вещо лице в съдебната система на България с опит в цифрова криминология.

В Закона за киберсигурността, приет през 2018 г., е записано, че националният координатор по киберсигурността се назначава от министър-председателя по предложение на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Националният координатор изпълнява функциите на секретар на Съвета по киберсигурност и ръководи разработването и актуализирането на Националната стратегия по киберсигурността, както и плана за нейното изпълнение. Националният координатор осигурява непрекъснат мониторинг над киберкартината в държавата.