Бразилският производител на месо JBS съобщи, че неговият филиал BioTech Foods е започнал строителство в Испания на първия си завод за производство на лабораторно отгледано месо в търговски мащаб. Производствените мощности трябва да бъдат завършени до средата на 2024 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според JBS фабриката, която ще бъде най-голямата за производство на лабораторно огледано месо в света, ще има годишен производствен капацитет от повече от 1000 метрични тона култивирано говеждо. В средносрочен план компанията смята, че може да увеличи производството си до 4000 метрични тона на година.

"Новият завод на BioTech Foods поставя JBS в уникална позиция да застане начело в сегмента и да управлява тази вълна от иновации", каза Едуардо Нороня, ръководител на бизнеса с добавена стойност на JBS за САЩ.

JBS придоби 51-процентов дял в испанската BioTech Foods през 2021 г. в сделка за 100 милиона долара, като 41 милиона долара са насочени към изграждането на завода, който ще бъде разположен в Сан Себастиан.

"С предизвикателствата, наложени на глобалните вериги за доставки, култивираният протеин предлага потенциал за стабилизиране на продоволствената сигурност и глобалното производство на протеини", посочи съоснователят и главен изпълнителен директор на BioTech Foods Иниго Чарола в изявление.

JBS заяви, че BioTech Foods планира постепенно да увеличи производствения си капацитет, за да отговори на нарастващото потребителско търсене и вижда Австралия, Бразилия, Европейския съюз, Япония, Сингапур и Съединените щати като ключови пазари.

BioTech произвежда своето култивирано месо от проба от клетки, събрани от добитък и отгледани в тъкан, подобна на тази, произведена в тялото на животното.

Бразилският производител на пилешко и свинско месо BRF също се впусна в сектора на култивираните меса с инвестиция от 2,5 милиона долара в израелската стартираща компания Aleph Farms през 2021 г.